Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Vista’yı Nasıl Kullanmalı,Özellikleri,Kullanım Tavsiyeleri,Sorunları ve Çözümü

Tusunami

Fahri Üye
Fahri Üye
Galatasaray
Katılım
28 Temmuz 2013
Mesajlar
47
Tepkime puanı
9
Puanları
0
Konum
Universe
Web sitesi
www.twitter.com
Vista’yı Nasıl Kullanmalı,Özellikleri,Kullanım Tavsiyeleri,Sorunları ve Çözümü



Giriş




Windows Vista.Kimimize göre çok güzel kimimize göre kötü bir işletim sistemi.Halen tartışılmakta.Ben de buna başka bir boyut kazandırarak kullanım açısından gerekenleri,kullanırken neler yapmak gerekir onlardan bahsedeceğim.Böylece bazı soru ve sorunları daha kolay çözebileceksiniz.Anlatımda bulunan herşey bana aittir.Sadece Bitlocker'da bulunan resimleri bazılarını bir yerden aldım.Ama Bitlocker kendimde bizzat yaptım.Ancak o onda bazı ss leri alamadığım içinbazılarını arayıp bulmak zorunda kaldım.Resimleri imageshack sitesine atıp buraya linkledim.





Windows Vista kullanmaya başladığınızda, Başlat menüsü gibi tanıdık öğelerin önceki Windows sürümlerine göre çok daha kullanışlı ve yardımcı olduğunu göreceksiniz. Başlat menüsünde, Hızlı Arama adı verilen ve kişisel bilgisayarınızda herhangi bir öğeyi bulmanıza ve başlatmanıza yardımcı olan yeni özellik aracılığıyla tümleşik masaüstü araması yapılabilir. Bir sözcük, ad veya tümcecik yazdığınızda, Hızlı Arama özelliği doğru dosyayı bulabilir. Ancak daha da önemlisi, yeni Başlat menüsü, kişisel bilgisayarınızda yüklü olan tüm uygulamalar arasında gezinmeyi oldukça kolaylaştırır. Düşük performansı gideren basamaklı "Tüm Programlar" görünümüyle yeni Başlat menüsü, herhangi bir öğeyi çok daha hızlı başlatmanıza yardımcı olabilir.







Gezginler



Yeni Gezginler, Windows Vista'da bulunan dosyalarla çalışmak için güçlü oldukları kadar kullanımı kolay araçlardır. Gezginler, daha fazla denetim ve bilgi sağlamalarının yanı sıra, dosyalarla çalışma biçiminizi de kolaylaştırır. Fotoğraflara veya belgelere gözatarken veya yeni Denetim Masası'nı kullanırken kolay ve tutarlı bir deneyim sağlanıyor.







Yeni Belge Gezgini, dosyalarla çalışmanızı kolaylaştırır. Yeni Canlı Simge özelliğiyle, dosyalarınızı daha hızlı bulursunuz ve açmanıza gerek kalmadan içeriklerini görme imkanına sahibiz..



Windows Vista'daki Gezginlerin temel öğeleri, gereksinim duyduğunuz bilgileri dilediğiniz zaman almanıza yardımcı olacak biçimde tasarlanmıştır. Hızlı Arama özelliği, dosyaları hızlı bir şekilde bulmanıza yardımcı olur. Gezinti bölmesi, Windows Vista'da bulunan yeni Arama Klasörleri'nin yanı sıra, bilgisayarınızda oluşturduğunuz geleneksel klasörleri de içerir. Komut Çubukları, yalnızca, görüntülenen dosyalara yönelik en uygun görevleri görüntüler. Windows Vista'da kullanılan yeni Canlı Simgeler (ölçeklenebilir küçük resimler) ile, belgelerin ilk sayfasını, bir fotoğrafın gerçek görüntüsünü veya müzik koleksiyonunuzdaki şarkıların albüm kapağını görebilmeniz sağlanarak, aradığınız öğeyi bulmanız kolaylaştırılmıştır.









Doğru sistem ayarını hızlı bir şekilde bulmak için Denetim Masası'ndaki Hızlı Arama kutusuna anahtar sözcükler yazın.



Windows Aero



Windows Vista, yüklendiği bilgisayarın donanım özelliklerini önemli düzeyde ölçeklendirebilen bir kullanıcı deneyimine sahip ilk Windows işletim sistemidir. En düşük sistem gereksinimlerini karşılayan tüm bilgisayarlarda, belirtilen arabirim özelliklerinden yararlanılan Windows Vista Temel kullanıcı deneyimi yaşanır.









Windows Vista Aero, arkalarını görebildiğiniz cama benzer arabirim öğeleri gibi etkileyici görsel efektler sunar.



Windows Aero, çok daha hızlı yanıt veren, yönetilebilen ve ek görsel zenginlik düzeyine sahiptir.



Canlı görev çubuğu küçük resimleri



Fare işaretçisini bir görev çubuğu öğesinin üzerinde beklettiğinizde, bu pencerenin içeriğini gösteren bir canlı küçük resim görüntülenir. Pencerenin simge durumuna küçültülmüş olup olmamasına ve pencere içeriğinin belge, fotoğraf veya çalışır durumda bir video veya işlem olmasına bakılmaksızın, canlı küçük resim görüntülenir.







Görev çubuğunuzdaki öğelerin küçük resim görünümlerini, fare işaretçisini üzerlerinde bekleterek görüntüleyin.



Windows Çevir ve Windows 3B Çevir



Windows Vista, pencereleri yönetmek için tümüyle yeni iki özellik sağlar: Windows Çevir ve Windows 3B Çevir. Çevir özelliği, genel bir simge ve dosya adı yerine her pencerenin canlı küçük resmini sağlayarak, açık pencereleri (Alt+Tab tuşlarını kullanarak) çevirmenize olanak verir. Canlı küçük resimler, özellikle de aynı türde birden çok açık pencere varsa, istediğiniz pencereyi hızlı bir şekilde belirlemenizi kolaylaştırır. 3B Çevir özelliğiyle, açık pencereler arasında gezinmek ve çalışmak istediğiniz pencereyi hızlı bir şekilde bulup seçmek için farenizdeki kaydırma tekerleğini kullanabilirsiniz.







Açık pencereleri kolayca görüntülemek ve pencereler arasında gezinmek için Çevir özelliğini kullanın.







Farenizdeki kaydırma tekerleğini kullanarak açık pencereler arasında gezinmek için 3B Çevir özelliğini kullanın.Windows+Tab kombinasyonu kulanaak yapabilirsiniz.Yeni Multimedia klavyelerde bunun için bir tuş yeride vardır.



Masaüstü ayarları ve masaüstü düzeni:







Yukarıdaki resimde masaüstü ile ilgili ayarların yapıalcağın menüdür.Masaüstünde boş bir yerde mause ile sağ klik yapılır.Eğerki yukarıdaki gibi bir menününüz varsa masaüstündeki simge,klasör ve dosyalarınız masaüstünde rasgele bir yere konumlanacaktır.Bu sayede sizde istediğiniz noktaya ilgili simge,klasör ve dosyalarınızı konumlandırmakta serbestsizniz.

Otomatik Düzenle seçeneğini işaretlediğiniz Windows Masasütüne bulunan herşey belli bir hizaya gelecektir.Burada siz klasör açtıkça klasörler alt alta sıralanacaktır.Burada sadece alta ve üste getirmek kaidesi ile yer değiştiebilirsiniz.



Çıkabilecek sorun: Birçok kullanıcı masaüsü simgelerim ve dosyalarım kayboldu gibi bir durumdan şikayet ederse bu menüdeki Masaüstü Simgelerini Göster seçeneğine tıklı olup olmadığını kontrol ediniz.Eğerki işaretli değilse iaşretlediğinizde Masaüsütündeki dosya ve simgeleriniz gerei gelecektir.

Sıralama Ölçütü;Masaüstü Simgelerinizi ad,tarih tür ve boyut olacak şekilde 4 farklı kategoride oluşturabilirsiniz.







Yeni : Yeni sekmesine tıklayarak ilgili menüdeki seçeneklerden birini oluşturabilirsiniz.



Denetim Masası ve Ayarları



1)Ağ ve Paylaşım Merkezi :İnternet ve yazıcı paylaşımlarımızın olduğu bölümdür.Genelde karşılaşılan sorunlar internetin birden kopması ve yazıcı paylaşımı.Burada internete bağlandığımız yerin durumunu görüntüle diyerek burada bulunan tanıla ve sonra karşımza çıkacak bir soru olacaktır.Yerel ağ bağlantısı ağ bağdaştırıcısını sıfırla seçeneği ile internet bağlantınızı tekrar yapılandırabilirsiniz.Bu sadece geçici sorunlar nedeniyle kopmalardaki sorunları çözer.İp’niz değişmez ve modem sıfırlanmış olmaz.Bunu aynı zamanda AĞ ve Paylaşım Merkezimizdeki menümüzün sağ yan taraftaki tanıla ve onar diyerekte yapabilirsiniz.









2)Aygıt Yöneticisi : Donanımlarımızın bulunduğu ve onların sürücü durumunu gösteren bir menüdür.Sorunlu donanımda sarı ünlem bulunur.İlgili aygıtın sürücüsünü yükleyerek veya güncelleyerek sorununuzu halledebilirsiniz.



3)Bitlocker Sürücü Şifrelemesi : Harddikinizi veri hırsızlığna karşı şifrelemeye yarar bir bölümdür.







Veri hırsızlığının ve bu suça karşı alınan önlemlerin arttığı şu günlerde Microsoft, geliştirmiş olduğu farklı ve oldukça güçlü bir yöntemle Vista kullanıcılarına BitLocker Drive Encryption adlı şifreleme altyapısını sunuyor. EFS’den farklı olarak PKI kullanmıyor ve sadece dosyaları şifrelemekle kalmıyor. Tüm diski şifreleyen bu sistem sayesinde sabit diskin çalınması durumunda verilere erişim riski de ortadan kalkmış bulunuyor. Bu adımda bir hatırlatma yapmak istiyorum; BitLocker Vista’nın sadece Enterprise ve Ultimate versiyonları tarafından destekleniyor. Öncelikle, BitLocker’ın kullanılabilmesi için sisteminizde bazı donanımlara ihtiyaç duyuluyor. Bunlardan ilki, USB Mass Storage Device Class destekli BIOS; ikincisi, sistem bölümü dışında yaklaşık 2GB’lık NTFS bölümü ve anakart üzerinde bulunması gereken TPM 1.2 (Trusted Platform Module) çip. Bu çip sayesinde şifrelenen diskinizin anahtarı, işletim sisteminiz henüz başlamadan okunup şifrenin çözülmesi sağlanıyor.Peki, anakartınız TPM 1.2 çipine sahip değilse BitLocker’ın kullanılması mümkün olamayacak mı? Tabiki olacak! Fakat bunun için anahtarı yazacak başka bir donanıma ihtiyacınız olacak ki bu donanım bir usb flash disk’den daha fazlası değil. TPM çipine yazılması gereken anahtar usb flash diskinize yazılabiliyor. Böylece sisteminizi başlatırken bu usb diskin bilgisayarınıza takılı olması gerekiyor ki anahtar okunabilsin. Aksi halinde sisteminizi açabilmek için başka yollara başvurmanız gerekiyor. Dilerseniz TPM olmadan usb flash disk ile BitLocker Drive Encryption işleminin nasıl gerçekleştirileceğine bakalım.







İlk olarak BitLocker için hazırlık yapmamız gerekiyor. Çnükü BitLocker’i aktif hale getirmek istediğinizde geçerli TPM çipine sahip olmadığınızı belirten bir uyarı alırsınız. Bunu, Group Policy’den yapacağımız küçük bir değişiklikle önleyebiliyoruz. Yapacağımız bu konfigürasyonla BitLocker’ı TPM ile değil usb disk ile gerçekleştirmek istediğimizi belirtmiş olacağız. Group Policy Editor yardımı ile (gpedit.msc) Bilgisayar yapılandırılması > Yönetim şablonları > Windows Bileşenleri > Bitlocker Drive Enctryption yolunu izleyerek “Denetim Masası Kurulumu:Gelişmiş başlangıç seçeneklerini etkinleştir” policy’sini etkin edelim. Burada dikkat edilmesi gereken şey “Uyumlu bir TPM olmadan Bitloker’a izin ver” onay kutusunun işaretli olmasıdır (Resim 1). Grup Policy konfigürasyonumuzu uyguladıktan sonra ikinci adıma geçelim.







Bu adımda Windows update ile birlikte gelen Ekstra’lardan BitLocker Drive Encryption Preparation Tool’u indirip kurmamız yeterli olacaktır. Bu araç sadece windows update arayüzünden indirilebildiği için microsoft’un dowload sitesinde bulunmadığını hatırlatmak isterim. En azından şimdilik…







Kurulumu başlatmak için start menu’de bulunan search alanına Bitlocker yazmanız sizi gerekli kısayola götürecektir. BitLocker Preparation Tool’u çalıştırdığınızda hazırlık işlemi başlamış demektir.







Anlaşmayı kabul ettikten sonra gelen uyarı kutusunda, C: sürücüsü üzerinde yeni bir bölüm oluşturacağını , işleme başlamadan önce bilgilerin yedeklenmesini, yapılacak işlemin birleştirme gerektirebileceğinden dolayı uzayabileceğini ve oluşturulacak yeni bölüme verilerin kaydedilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Yeni oluşturulacak olan bölüm S: harfini alacak ve işletim sisteminin başlayabilmesi için gerekli dosyaları içerecektir. Yani S: sürücüsü BitLocker ile şifrelenmeyecektir. Gerekli uyarıları dikkate aldıktan sonra continue butonuna tıklayarak devam edelim.











İşlem bittikten sonra Disk Yönetimi arayüzünden diskimizin Resim 6’daki gibi bölündüğünü görüyozuz. Dikkat ederseniz C: bölümünün BitLocker için hazır olduğunu belirten ibareyi ve S: bölümünse sistem bölümü olduğunu göreceksiniz. Hazırlık aşaması bittikten sonra BitLocker ile diskimizi şifreleme işlemine başlayabiliriz.







Bunun için Control Panel’de bulunan BitLocker Drive Encryption simgesine tıklıyoruz.BitLocker’ın henüz aktif edilmediği, Turn On BitLocker linkini tıklıyarak aktif edebileceğimiz bir arayüz çıkıyor. Linki tıklayarak işlemi başlatıyoruz.







İlk adımda TPM çipine sahip olmadığımızı, başlatma anahtarını bir usb diske yazması gerektiğini ve bu diskin her açılışta bilgisayarınıza takılı olmasını belirten bir mesaj görüyoruz. Tek seçilebilir durumda olan “Require Startup USB key at every startup” seçeneğini tıklayarak ilerliyoruz.







Sonraki adımda başlatma anahtarını saklayacağımız usb flash diski gösterip Save buttonunu tıklayarak sonraki adıma geçiyoruz.













Bu adımda “Ya flash disk bozulur veya kaybolursa bilgisayarımı başlatamayacak mıyım?” sorusuna yanıt vermek amacı ile kurtarma parolasını bir başka taşınabilir diske veya yazıcıdan çıktı almak suretiyle bir kağıda yazdırmak için gerekli seçimin yapılması isteniyor. Eğer verilerinizin önemli olduğunu düşünüyorsanız (ki öyle) kurtarma parolasını hem kağıda hem de başka bir diske yazdırmanızı tavsiye ederim. “Save the password in a folder” seçeneğini tıklayarak parolanın saklanacağı bir başka lokasyon gösterip parolanın kaydedildiğine dair çıkan uyarı penceresini onaylayarak sonraki adıma geçiyoruz.







Bu adımda ise BitLocker’ın usb diske yazdığı başlangıç anahtarının okunup okumamayacağını test etmek amacı ile bilgisayarın yeniden başlatılması gerektiği belirtiliyor. Continue butonuna tıklayarak devam edelim.







BitLocker başlangıç anında usb flash diskteki başlangıç anahtarını okuyabilirse “ BitLocker Drive Encyription key loaded, Please remove media” şeklinde bir mesaj görüntüleyip normal bir şekilde açıldıktan hemen sonra disk şifreleme işlemi başlıyor. Yapmış olduğum denemede BitLocker’ın sabit diski yaklaşık olarak 1 saatte şifrelediğini gözönünde tutarak bu işlemi uygun bir zamanda gerçekleştirmenizi tavsiye ederim .Bu işlwmi yaparken Windowsta başka işlem yapmayınız.Yaparken mavi ekran alabilirsiniz.Bunlar olabilecek şeylerdir ve yinede şifreleme kaldığı yerden devam edecektir.







Eğer bilgisayar usb disk olmadan başlatılırsa diske yazdığı anahtarı okuyamamayacağından dolayı boot ekranında karşımıza yukarıdaki gibi bir görüntü çıkıyor. Burada, BitLocker’in anahtara ihtiyacı olduğunu, anahtarı barındıran diskin takılmasını ve yeniden başlatmak için ESC tuşuna basılması gerektiğini belirtiyor. Bu durumda usb disk takılırsa ESC tuşu ile sistem yeniden başlatılmalı ve anahtarın okunması sağlanmalıdır.







Eğer usb disk arızalanmış ya da kaybolmuşsa önceden tanımlamış olduğumuz kurtarma parolasını girmek üzere Enter tuşuna basmamız ve yukarıda görülen resimdeki yerlere boşluklara bu parolayı yazmamız gerekmektedir. Parola giriş işlemi tamamlandıktan sonra sistem normal açılış seyrine devam edecektir. Sistem açıldıktan sonra BitLocker arayüzünü kullanarak yeni bir başlangıç anahrarı oluşturabilir, bu anahtarın kopyalarını yukarıda belittiğim şekilde yedekleyebiliriz.

Görüldüğü üzere, TPM çipine sahip olmadığımız durumlarda usb flash disk ile BitLocker Drive Encryption’ın güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamış olduk.

Harddikleri bir usb belleğe şifreledim.Bellek takılı değilken kimse bilgisayara giremiyor.Çok güzel bir özellik ama usb belleğinizi kaybetmemenizi tavsiye ederim.Bu şifreleme yaklaşık 1 saat sürer ve bu anda hiçbir işlem yapmamanız tavsiye edilir.Eğerki mavi ekran alırsanız bu işlem sırasında Windowsunuz başlar ve kaldığı yerden devam eder.Benim başıma geldiği için belirtiyorum hiçbir şey yapmayın.



4)Bölge ve Dil Seçenekleri : Özellikle dil seçeneği en çok kullanılan bir bölümdür.Buradan istediğiniz dil ve dilleri ekleyebilir ve o dilde yazınızı yazabilirsiniz.Hatta biden çok dil kullanmak durumundaysanız Klavye değiştir menüsünden her dil için istediğiniz biçimde bir kısayoldu atayabilirsiniz.



5 ) Çevrimdışı Dosyalar : Bu genelde ağda depolanan verilerle ilgili bir menüdür.Sunucu çevrimdışı olsa bile bu dosyalarla çalışabilirsiniz.



6 )Dizin oluşturma seçenekleri : Gerekli dizinin nasıl oluşturacaksanız bu menüden ayarlayacaksınız.



7 )Donanım Ekle : Donanımınızın sürücüsünü eklemeye yarar.



8 )Ebeveyn Denetimleri :

Vista’da çocuğunuzun internet kullanımını yönlendirmek için Ebeveyn Denetimleri’ni kullanabilirsiniz. Bu denetimler içinde, çocuğunuzun Internet erişimine sınır koyabilir, bilgisayarda oturum açma saatlerini ayarlayabilir ve hangi oyunları oynayıp hangi programları çalıştırabileceğini belirleyebilirsiniz.

Peki bu kontrolü nasıl gerçekleştireceksiniz?

Öncelikle bilgisayardaki kullanıcı hesaplarının bu işlem için uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Eğer bilgisayarınızda tek kullanıcı varsa ve sınırsız bir kullanım hakkına sahipse çocuğunuz için bir kullanıcı hesabı yaratıp bunu sınırlı hale getirmelisiniz. Ayrıca yetkili kullanıcıya da şifre koyarak denetim için bilgisayarınızı hazır hale getirmelisiniz. Tabiî ki şifrenizi çocuğunuzun bilmemesi gerekir. Aksi takdirde çoğunuzun rahatlıkla sizin hesabınızla bağlanıp bu denetimleri kapatabilir.

Bunun için:

1. Ayarlar - Denetim Masası - Kullanıcı Hesapları

2. Açılan pencereden Yönetici hesabına sahip kullanıcınızı seçerek Parola Belirlerle diyoruz.

3. Kullanıcı hesapları penceresinden “Yeni Hesap Oluştur” seçeneği ile çocuğunuzun ismini verin ve “Standart Kullanıcı” olarak hesabı oluşturun.



Standart kullanıcı hesabına yönelik Ebeveyn Denetimleri’ni açmak için:

1-Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin. Eğer bir şifre tanımlamadıysanız, bu eksiği Kullanıcı Hesapları Ekle veya Kaldır bağlantısına tıklayarak giderebilirsiniz. Daha kolayı için doğrudan bir kullanıcı için ebeveyn denetimleri ayarla bağlantısına tıklayın.

2- Ebeveyn Denetimleri ayarlamak istediğiniz standart kullanıcı hesabını tıklayın.

3-Ebeveyn Denetimleri altında “Açık“ı tıklayın.

4-Ebeveyn Denetimleri’ni çocuğunuzun standart kullanıcı hesabı için ayarladıktan sonra denetlemek istediğiniz ayarları tek tek yapabilirsiniz.

Ebeveyn Denetimlerinde Yapabileceğiniz Ayarlar Nelerdir?

Web Sınırlamaları: Çocukların ziyaret edebilecekleri Web sitelerini (Cinsellik, şiddet vb.) kısıtlayabilir, çocukların yalnızca yaşlarına uygun Web sitelerini ziyaret etmelerini sağlayabilir, karşıdan dosya yüklemelerine izin verip vermeyeceğinizi belirleyebilir ve içerik filtrelerinin izin verip engelleyeceği içerikleri belirleyebilirsiniz. Belirli Web sitelerini de engelleyebilir veya bunlara izin verebilirsiniz. Herhangi bir yeni kullanıcı için ebeveyn denetimleri varsayılan olarak ‘Web kısıtlamaları’ hariç, kapalı olarak başlatılır. Web kısıtlamalarının koruma derecesi ortadır. İsterseniz belli başlı web tarayıcıların tümüyle kullanabileceğimiz web sınırlama seviyelerinden birini seçebileceğiniz gibi isterseniz de içeriklere göre belirli web sitelerini ve hatta özellikle bu sitelerdeki belirli web sayfalarını da sınırlamanız mümkün.

Web filtrelerini etkinleştirmek için; Ebeveyn Denetimleri altından çocuğunuzun kullanıcı simgesine tıklayıp, Windows Vista Web Filtresi tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Karşınıza gelecek olan pencerenin orta bölümünde bulunan ‘web kısıtla’ düzeyi, Optimum (uygun değer) koruma için orta seviyede ayarlanmıştır. Bunu ‘Yok’ olarak belirlerseniz tüm web sayfaları ‘Yüksek’ olarak belirlerseniz ise sadece listenizde olan web sayfaları açılacaktır.



Zaman Sınırları: Çocukların izin verilen zamanlarda bilgisayarda oturum açmasını denetlemek için zaman sınırları ayarlayabilirsiniz. Zaman sınırları, çocukların belirli saatlerde oturum açmalarını engeller; oturum açarlarsa, oturumları otomatik olarak kapatılır. Haftanın her günü için farklı oturum açma saatleri ayarlayabilirsiniz. Bu engellemeyi etkin hale getirebilmek için ilk olarak Ebeveyn Denetimleri altında çocuğunuzun kullanıcısını seçmeniz ve “Zaman Sınırlamaları” seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Ardından karşınıza gelen tabloda, haftanın yedi günü için ayrı ayrı olarak saat aralıklarını işaretleyerek bu saatler için çocuğunuzun bilgisayar kullanmasını engelleyebilirsiniz.

Oyun Sınırlamaları: Oyunlara erişimi denetleyebilir, yaş derecelendirme düzeyi belirleyebilir, engellemek istediğiniz içerik türlerini seçebilir ve derecelendirilmemiş veya belirli oyunları engelleyip izin vermeye karar verebilirsiniz. Denetim Masası altında yer alan “Bir kullanıcı için ebeveyn denetimlerini ayarla” seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Ardından çocuğunuzun kullanıcısını seçip, oyunlar bağlantısına tıklayarak gerekli kısıtlamaları yapabiliyorsunuz. Karşınıza gelecek olan pencerede “oyun oynayabilir mi?” sorusuna “Evet” yanıtını vermezseniz tüm oyunlar çocuğunuz için engellenecektir.

Belirli oyunları engellemek için: Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin. Oyun oynamasını önlemek istediğiniz kişinin adını tıklayın.

Ebeveyn Denetimleri altında, Açık‘ı tıklayın.

Kişinin adı oyun oynayabilir mi? altında, Evet‘i tıklayın.

Bilgisayarınızdaki tüm oyunları adlarına göre engelleyin (veya izin verin) altında, Belirli Oyunları Engelle veya İzin Ver’i tıklayın.

Oyunların alfabetik listesinde, engellemek istediğiniz oyunu tıklatıp ardından Her Zaman

Engelle‘yi tıklayın.



Belirli Programlara İzin Verme veya Bunları Engelleme: Çocukların istemediğiniz programları çalıştırmasını önleyebilirsiniz. Vista, çocuğunuzun hangi programları kullanabileceklerini belirlememize de yardımcı olabiliyor. Ebeveyn denetimleri panosunda Belirli Programlara İzin Ver ve Engelle düğmesine tıkladığınızda bilgisayarınıza kurulu olan programların bir listesi ekrana geliyor. Buradan isterseniz çocuğunuzun tüm programları kullanmasına izin verip, isterseniz de sadece uygun gördüğünüz belirli programlara onay verebiliyorsunuz.

Çocuklarınızın bilgisayarı nasıl kullandığını gösteren bir rapor istediğinizde ise;

Başlat - Ayarlar - Denetim Masası - Kullanıcı Hesapları - Kullanım Raporu‘nu görmek istediğiniz çocuğun hesabına tıklarsanız açılan pencereden istediğiniz seçeneğe tıklayıp, çocuğunuzun neler yaptıklarını takip edebilirsiniz.



9 )Erişim Kolaylığı Merkezi : Büyüteç’i başlatır.Ekran klavyesini çalıştırır.Ekran okuyucusu ve yüksek karşıtlığı ayarla gibi özellikleri kullanmamızı sağlar.Ayrıca 7 farklı özellikle engelli ve özürlü kişiler için geliştirilmiş özellikler vardır.



Bunlar ;

Bilgisayarı ekransız kullan ;Görme özürlüler için yapılmış bir sistemdir.

Bilgisayarı kolayca görünür hale getir : Erişim Kolaylığı Merkezini daha kullanışlı hale getirir.

Bilgisayarı faresiz ve klavyesiz kullan ; Ekran klavyesini açar.

Fare Kullanmasını Kolay yap ; Fare işaretçilerin rengini ve boyutunu değiştirir.Mause ile ilgili ayarların yapılandırılmasını sağlar.

Klavye Kullanımını Kolay Yap ;Klavye özelliklerini ayarlar ve yazmayı kolalaştırır.

Sesler için metin veya göresl efectler kullan ; Sesler için görsel bildirimleri etkinleştirir ve konuşma diyalogları için altyazı etkinleştir.

Görevlere Yoğunlaşmayı kolaylaştır ;Okuma ve yazma ayarlarını belirleriz.



10 )Eşitleme Merkezi ; Bilgilerin eşitlemiş olmasını sağlar.



11 )Fare ; Mouse ayarlarını yapılandırmamızı sağlar.



12)Görev Çubuğu ve Başlat Öğesi ; Görev çubuğumuza ve başlat menüsüne çeşitli özellikler atamamızı sağlar.

Görev çubuğuza sağ klik yaptığımızda ekleyebileceğimiz çeşitli araç çubukları,masaüstüne alma,pencelerei üst üste ve yanyana gösterme,görev yöneticisini açma,görev yöneticisini kilitleme ve özellikler gibi seçenekleri barındırır.

Özellikle görev çuğu ile ilgili şunu belirteyim sizin 4 kenarın hangi bölgesi hoşunuza gidiyorsa oradaya koyabilirsiniz.Standart alttaraftadır.







Ben örnek olsun diye sola çektim.Bunu yaparken görev çubuğunuz kilitsiz olmalıdır ve mouse sol tuş ile görev çubuğunu basılı tutmanız gerekmetedir.Böylece yerini değiştirmemiz mümkün olacaktır.

Özellikler Tabı : Buradan başlat menüsüne istediğimiz ayarları vermemiz mümkündür.

Görev çubuğu sekmesinde ;kilitleyebilir,gizleyebilir,pencerenin üstünede tutabilir,benzer görev çubuğu özelliklerini gruplayabilir,hızlı başlatı gösterebilir ve özellikle Pencere Önizlemelerini Gösterir (Küçük resimler ).



Başlat Menüsü Sekmesi ;Başlat menümüzü 2 şekilde kullabiliriz.Klasik ve Başlat menüsü.Özelleştir diyerek neleri kullanmak istiyorsanız ayarlayabilirsiniz.İnternet ve E-posta bağlantı ayarları buradan yapılır başlat münüsüne.

Bildirim Alanı Sekmesi ; Sağ alt köşede yer alan bildirim alanında görülmesini istediiğiz programların ayarlarını içerir.

Araç Çubukları sekmesi ; Görev gubuğuna hangi araç çubuklarının ekleneceğini seçebiliriz.







13 )Güç Seçenekleri ; Ekran kouruyucusunda ilgili bilgi verilmiştir.21 nolu konuda Kişileştirme-ekran koruyusucu altında geçiyor.



14)Güvenli çevrimiçi anahtar yedekleme ; Bitlocker kurtarma parolanızı ve EFS seftfikasını digital kutusuna saklanmasını sağlar.



15)Güvenlik Merkezi ; Bilgisayarınızın dört güvenlik temelinin açık ve tanımı hakkında detalı bilgi verir.Ayrıca sağ yan tarafta 6 tane daha özellik bulunmaktadır;



a)Windows Update ; Update bölümünü açar.

b)Windows Güvenlik Duvarı : Eğerki kullanıuyorsanız ve açık ise ayarı değiştir den özel durumlar bölümünden hangi programların internete çıkıp çıkmayacağını beliryebilirsiniz.

c)Windows Defender;Windows Vista ile birliklte gelen yazılımını tavsiye etmiyorum.Ayıca bende hizmetlerden kapattım.Bir işe yaramıyor.



d)En Yeni Güvenlik ve Virüs Bilgilerini Microsoft’tan çevrim içi alın;Sistem sizi bu sayfaya yönlendirecekir ;[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz.

Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun


Linkleri sadece kayıtlı üyeler görebilir. Linkleri görebilmek için Üye Girişi yapın veya ücretsiz olarak Kayıt Olun

 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst