Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Uyarı Lambalarının Anlamları

DifficuLty

Uzman Üye
Uzman Üye
Galatasaray
Katılım
7 Eylül 2014
Mesajlar
523
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
27
Konum
HAYAƬMM♡
Web sitesi
www.hayatmmo.com
Araçta neyin bakımının sağlanması gerektiğini gösteren uyarı lambaları çok önemlidir ve hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Bu lambaların çoğunun anlaşılması kolaydır ancak lambaların tümü sezgilerle anlaşılmayabilir. Örneğin fren uyarı lambaları kafa karıştırıcı olabilir. Genelde el freninin çekili olduğunu gösterir ancak bazen de fren hidroliğinin azaldığını, fren sistemi için güç desteğinin başarısız olduğunu ya da ikili fren sisteminin çalışmadığını da gösterebilir. Her bir problem, aracınızı servise götürme hususunda farklı eylemler ve dikkat düzeyleri gerektirir.


AŞAĞIDA GENEL UYARI LAMBALARI VE GÖSTERDİKLERİ MUHTEMEL PROBLEMLER LİSTELENMİŞTİR:


HEMEN MOTORA BAKIM YAPIN


Kontrol panelinizde yanan muhtemelen en önemli ve gizemli uyarı lambası “Motoru Kontrol Edin” ya da “Hemen Motora Bakım Yapın” uyarısıdır.


Bu lamba yandığında panik yapmayın. Aracınızı sürerken motor normal seyrinde devam ediyorsa çok acil bir durum yoktur ve servisinizden uygun olduğunuz en yakın zaman için randevu alabilirsiniz. Aracınız kaygı uyandıracak problemler oluşturuyorsa o zaman mümkün olan en kısa zamanda aracınızı servise götürmelisiniz.


Günümüzde bazı modeller o kadar hassastır ki depo kapağını üç klik sesi ile kapatmazsanız bile bilgisayar, motor uyarı ışığını yakmaktadır.


KİLİTLEME ÖNLEYİCİ FREN SİSTEMİ YA DA ABS


Bu, sistemini devre dışı kaldığını ve kontrol edilmesi gerektiğini gösterir. Ancak, frenleriniz hala çalışır ama ABS devrede olmayacaktır. ABS sisteminin bir an önce kontrol edilmesi en iyisidir çünkü kilitlenme önleyici frenler sert frenlemelerde tekerlerin kilitlenmesini önler.

MOTOR YAĞI


Bu uyarı lambası yanar ve yanık kalırsa, düşük yağ seviyesi değil, düşük yağ basıncı olduğunu gösterir. Mümkün olan en kısa zamanda aracınızı yoldan çekin ve derhal motoru durdurun. Bu şekilde sürmeye devam etmek motorda ciddi hasarlara yol açabilir. Yağ seviyesini kontrol edin ve aracınızı sürmeye başlamadan önce gerekli miktarda yağ ekleyin. Bu gibi durumlar için, aracınızda, motorunuzdaki yağın aynısından bir miktar bulundurmanızı tavsiye ederiz. Yağ ekledikten sonra da yağ göstergesi yanıyorsa aracı sürmeyin. Acil bakım için aracınızı çektirin. Yağ basıncı ölçüm göstergesi düşük seviyeyi gösteriyorsa da aynı tedbirleri alın.


HAVA YASTIĞININ HAZIR OLMA DURUMU


Bu uyarı lambası ateşleme sırasında yanmazsa, yanıp sönerse ya da yanık kalırsa hava yastığı sisteminin bir an önce kontrol edilmesi gerekir.


DÜŞÜK YAKIT


Bu uyarı lambası yanıp sönüyorsa ya da devamlı yanıyorsa, aracınızdaki yakıt miktarı, yakıt deposunun 1/8’inden daha az seviyelere inmiş demektir.


EMNİYET KEMERİNİ BAĞLAYIN


Kontağı açmadan önce emniyet kemerini bağlamazsanız bu uyarı lambası dört ila sekiz saniye arasında bir uyarı sesi ile birlikte bağlanmanız için yanacaktır.


OVERDRIVE (O/D) DEVRE DIŞI


Bu uyarı lambası, overdrive özelliğini devre dışı bırakmak için vites kolundaki O/D Off (overdrive devre dışı) tuşunun basılı olması durumunda yanar.


DÜŞÜK MOTOR SOĞUTMA SUYU SEVİYESİ


Bu uyarı lambası, soğutma suyu eklendikten sonra yanmaya devam ediyorsa en kısa zamanda aracınızı bakıma götürün.


MOTOR SOĞUTMA SUYU SICAKLIK GÖSTERGESİ


Gösterge H (sıcak) konumuna gelmişse motor çok ısınmıştır ve çok masraflı motor hasarlarına yol açabilir. Mümkün olan en kısa zamanda aracınızı yoldan çekin ve derhal motoru durdurun, biraz soğumasını bekleyin, soğutma suyu seviyesini kontrol edin ve gerekirse ekleyin. Motor aşırı ısınmaya devam ediyorsa, soğutma sistemini kontrol ettirin.


AKÜ VOLTAJI (ŞARJ SİSTEMİ)


Bu, akünün şarj edilmediğini gösterir ve aracınızın elektrik sistemini kontrol ettirmenizi gerektirir.


Bir uyarı lambasının ne olduğu konusunda bilginiz yoksa tanımlar için aracınızın kullanım kılavuzuna bakın. Aracınızın uyarı lambalarının tam olarak neyi anlattığını bildiğinizden emin olun.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst