Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Nahit Sırrı Örik

Hükümdar

Administrator
Admin
Katılım
2 Ocak 2013
Mesajlar
24,068
Tepkime puanı
12
Puanları
199
Konum
America
Web sitesi
www.metin2tr.net
22 Mayıs 1895 tarihinde İstanbul'da doğdu. Divan sahibi Ahmet Hafız Paşa'nın torunu ve Hasan Sırrı Bey'in oğludur. Babası Hukuk Mektebi hocası, Rüsumat Müdir-i Mütercimi ve Şura-yı Devlet Azası'dır. Ayrıca Şekspir'den iki oyun çevirmiştir.


Nahit Sırrı Örik, önce özel dersler aldı. Sonra Beşiktaş'taki Afitab-ı Maarif Rüşdiyesi'nden mezun oldu. Sırayla bir İngiliz, bir Fransız okulunda okudu. Galatasaray Mekteb-i Sultânisi'ne girdi. Okuduğu hiçbir okulu bitirmedi. Bir süre Mekteb-i Hukuk'un derslerine katıldı. Burayı da yarım bıraktı (1913).


Birinci Dünya Savaşı'nın ikinci yılında yurt dışına çıkarak Tiflis, Berlin, Paris, Viyana, Roma ve Kopenhag gibi Batı kentlerinde yaşadı.
Cumhuriyet'in ilanından sonra geri döndü (1928). Yurda dönüşünden hemen sonra Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nda mütercim olarak görev aldı. 18 Ocak 1960 tarihinde İstanbul'da öldü.


ESERLERİ:


Hikaye Kitapları:
Kırmızı ve Siyah
San'atkârlar
Eski Resimler
Eve Düşen Yıldırım


Romanları:
Eve Düşen Yıldırım
Kıskanmak
Sultan Hamid Düşerken


Oyunlar:
Sönmeyen Ateş
Muharrir
Alınyazısı


İnceleme:
Edebiyat ve sanat Bahisleri
Tarihi Çehreler Etrafında
Roman ve Hikaye


Gezi Notları:
Anadolu
Bir Edirne Seyahatnamesi
Kayseri-Kırşehir-Kastamonu


Hatıraları:
Eski Zaman Kadınları Arasında
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst