Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Kontakt Lensi kim buldu

Siyah

Fahri Üye
Fahri Üye
Katılım
5 Haziran 2014
Mesajlar
6,948
Tepkime puanı
8
Puanları
1
Konum
Osmanlı
Kullanımı gittikçe yaygınlaşan ve gözün saydam tabakası kornea üzerine konan, küçük plastik merceklere kontakt lens adı verilmektedir. Günümüzde gözü bozuk olan bir çok insan gözlük yerine lensi tercih etmektedir. Kontakt lens İlk defa 1508 yılında Leonardo da Vinci tarafından düşünülmüştür. Göz ile temas halinde yerleştirilen, içi su dolu lens kullanan temel optik prensipleri çeşitli çizimler ve açıklamalarla anlatan “Codex of the Eye” adını verdiği belgeyi hazırlamıştır. Kontakt lens günümüzde çok gelişmiştir.
Leonardo da Vinci”den 100 yıl sonra Rene Descartes görme sorunlarını düzeltmek için kornea lens fikrini geliştirdi. yaklaşık 170 yıl sonra Thomas Young, Descartes’in fikrini geliştirerek ilk lens olarak kabul edilen lensi yapmayı başarmıştır. Fakat o zamana kadar yapılan yada geliştirilen lensler henüz göze takılamıyordu.
Almanya’da 1887 yılında bir cam ustası olan August Muller, göze takılabilen ve göz tarafından kabul edilen kontakt lensi geliştirdiğini duyurdu. Kendisine tıp bilimine yaptığı bu buluşu için fahri doktor unvanı verildi. Bundan sonra, bütün dünyada lens ile ilgili tasarımlar ve gelişmeler hızlandı.
Amerika’da 1948 yılında, korneanın sadece bir bölümünü kapsayan, plastikten yapılan sert kontakt lensler, Kevin Tuohy tarafından imal edildi. Bu devrimci adım ile kontakt lenslerde birçok değişiklik gerçekleşti. Sohnges (Almanya), Neill (ABD) ve Dickinson (İngiltere) mikro-korneal lenslerin öncüleri oldular
Lens üretimi teknoloji ile birlikte büyümeye devam etti ve 1960′larda Otto Wichterle ve Drahoslav Lim plastik, su emici, yumuşak kontakt lens’i ürettiler. Bu gelişme günümüzde üretilen kontakt lenslere ilham kaynağı olmuştur.
1970′lere kadar miyop ve hipermetroplar için lensler üretilmekteydi. 1978 yılında Amerika’da astigmatı olan hastalar için ilk torik kontakt lensler üretildi.
1975 yılında kalıcı lensler üretildi. 1980′lerde yumuşak ve renkli lensler kullanılabilir hale geldi. Sırasıyla GGS lensler ve Bifokal lensler piyasaya çıktı. 1990′ larda ilk çok amaçlı lens bakım solüsyonu kullanılabilir hale geldi.
Sert, yumuşak ve yarı yumuşak lensler olmak üzere üç çeşittir. Sert lensler polimetilmetakrilat, yumuşak lensler Hema (hidroksimelitmetakrilat) ve Hydron’dan, yarı yumuşak lensler ise Cap (selüloz asetat bütirat)tan yapılmaktadırlar. Ayrıca silikondan yapılan lensler de mevcuttur.
Lenslerin birbirine göre ve gözlüğe göre üstünlükleri ve kötü tarafları vardır. Lens ile gözlüğe göre daha net görüntü elde edilir. Gözlüğün şakak ve burun üzerindeki ağırlık ve basıncı, kontakt lenste yoktur.Görme alanı daha geniştir. Kötü tarafları ise pahalı olmaları, dikkatli bakım gerektirmeleri, alışana kadar bazı sıkıntılarının olması ve en önemlisi korneanın oksijen almasını güçleştirdiklerinden gün sonunda çıkartılması gerekmektedir. Son zamanlarda, devamlı takılabilen yumuşak lensler de üretilmektedir.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst