Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Kimya Nedir ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hükümdar

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
2 Ocak 2013
Mesajlar
24,068
Tepkime puanı
12
Puanları
199
Konum
America
Web sitesi
www.metin2tr.net
Kimya; maddenin nitelik ve özelliklerini, yapısını, bileşimindeki değişiklikleri, çeşitli şekillere dönüşmesini, ayrı ayrı maddelerin birbirine etkisini inceleyen ve elde edilen sonuçları yasalara bağlayan bilim dalıdır. Adım eski Yunancada iksir, özsu anlamına gelen Khimeia’dan alır. Kimya bilimi tarihsel süreç içinde bakır ve kalayı gümüş ve altına çevirmeyi çalışan simya biliminden doğdu. 15. yüzyıl da bilimsel bir nitelik kazandı. 18. yüzyıldan sonra, hızla gelişti, 20. yüzyılda da doruk noktasına ulaştı.


Kimyanın konusu olan madde, fiziğin de konusu olmakla birlikte, fizikle kimya arasında yöntem değişikliği vardır. Fiziğe göre cisimle madde arasında bir fark yoktur. Kimya ise cismi maddeden ayırır. Demir, kurşun, taş, toprak, hava, su vb. her şey maddedir. Bunlardan yapılan her şey de cisimdir. Örneğin: Demir boru, kurşun levha, taş kabartma, toprak testi vb. Bu örnekler içinden kimya demir boruyla değil, demirin kendisiyle ilgilenir. Ancak, kimyanın öteki bilim daları arasında özellikle fizik ve biyoloji ile çok yakın ilişkileri vardır. Fiziğin maddenin enerji biçimlerini inceleyen dalıyla kimya birbirini tamamlar. Bu yakınlık nedeniyle yakın zamanlarda fizikokimya adıyla yeni bir bilim dalı geliştirildi. Aynı biçimde biyolojiyle olan yakınlığı nedeniyle biyo-kimya dalı da geliştirildi.


Kimya bilimi incelediği maddelere göre inorganik ve organik kimya olmak üzere iki ana dala ayrılır. İnorganik kimya, karbonu içermeyen tüm kimyasal bileşimleri ve cansız maddeleri inceler. Karbonik asitin oksitleri, metal bağlantıları ve tuzları da inorganik kimyanın inceleme alam içindedir. Organik kimya karbon bağlantılarının tümüyle ilgilenir. Organik kimyanın uygulama alanı son derece geniştir. Bu nedenle organik kimya kendi içinde de Alifatik Kimya, Aromatik Kimya, Albümin Kimyası, gibi dallara ayrılmıştır. Uygulama alanı bakımından kimya analitik, sentetik ve preparatif olmak üzere üç ana dala ayrılır. Analitik kimya maddelerin ya da madde bileşimlerinin ve bilinmeyen maddelerin tanınmasıyla ilgilenir. Sentetik kimya karmaşık bağlantıları kimyasal yoldan oluşturmaya çalışır. Preparatif kimya ise maddeyi içinde bulunduğu bağlantılardan ayırarak elde etmeye çalışır. Bu dallanmaların yanı sıra kimya, uygulama kimyası ve kuramsal kimya olmak üzere iki ana dala daha ayrılır. Kuramsal ya da başka bir deyişle genel kimya, kimyasal olayların yasalarının oluş biçimlerini inceler. Bu dalda fiziko-kimya ön plana çıkar ve kimyasal gelişmelerin fiziksel neden ve sonuçlarını inceler. Bu dal da kendi içinde elektrokimya fotokimya, termodinamik, kristaller kimyası, magneto-kimya gibi alt dallara ayrılır. Uygulama kimyası, kimyasal buluşları uygulama alanına sokar. Kimya endüstrisinin temelini oluşturan bu dala teknik kimya adı da verilir. Son zamanlarda bu dallara ek olarak mineraller kimyası, besin maddeleri kimyası, tarım kimyası, fizyoloji kimyası gibi dallar da geliştirildi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst