Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

JavaServer Faces Teknolojisi

BlackKey

Üye
Fenerbahçe
Kayıtlı Üye
Katılım
12 Eylül 2014
Mesajlar
167
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Java teknolojisi üzerine kurulan ve web üzerinden sunucu tarafından kod geliştirmek SSD (Server Side Development) olarak sağlayan bir teknolojidir.

JSF teknolojik olarak JSP yani (Java Server Pages) teknolojisinin üzerine kurulmuş bir teknoloji yada (framework) olarakda aydınlatılabilir.

Biraz daha bu konuyu açarsak üretilen ve gösterilen kodlar JSF teknolojisinin yanında JSP teknolojisi olarakda kullanılmaktadır.

Esnek olarak tasarlanmış, JavaServer teknoloji belirli bir mark-up dilleri, protokolü veya istemci cihaza geliştiriciler sınırlama yapmadan mevcut, standart UI ve web katmanlı kavramları yararlanır Faces. JavaServer birlikte UI bileşen sınıfları böylece teknoloji JavaServer UI bileşenleri çeşitli istemci cihazlar için işlenecek Faces sağlayan, müşteriye özel sunum, bileşen işlevi değil kapsülleyen Faces. Belirli bir UI bileşeni için render niteliklerini tanımlayan özel oluşturuculara ile UI bileşeni işlevselliği birleştirerek, geliştiricilerin belirli bir istemci aygıtı için özel etiketler oluşturabilirsiniz. Bir kolaylık olarak, JavaServer teknolojisi Java Platform geliştiricileri, Enterprise Edition (Java EE) uygulamaları JavaServer uygulamaları teknoloji Faces kullanmasına izin verilmesi, özel bir işleyici ve bir HTML istemciye oluşturulabilmesi için bir JSP özel tag kütüphanesi sağlar JSF.

Uygulama kodu için sunum katmanı bağlamak için kolay yaparken öncelikli hedefi olmaktan Kolaylığı kullanımı, JavaServer Faces mimarisi açıkça uygulama mantığı ve sunum arasında bir ayrım tanımlar. Bu tasarım bir web uygulama geliştirme ekibinin her üyesinin geliştirme sürecinin onun parçası odaklanmak sağlar ve aynı zamanda parçaları birbirine bağlamak için basit bir programlama modeli sağlar. Örneğin, herhangi bir programlama uzmanlığı ile web sayfası geliştiricileri herhangi bir komut yazmadan bir web sayfası içinde uygulama kodu bağlamak için Java Server Faces UI bileşeni etiketleri kullanabilirsiniz.

JSF görünümü şablonlar veya Facelets kez denilen XML dosyaları kullanarak, bileşen tabanlı kullanıcı arayüzü tasarımı modeline dayalı bir istek olarak MVC web çerçevedir. İstekler, bir bileşen ağacı oluşturur, uygun görünüm şablonu yükler FacesServlet tarafından işleme süreçleri olayları ve istemciye yanıt (genellikle HTML) taşımıştır. UI bileşenleri (ve bazı diğer nesneleri) kullanıcı arayüzü denir. Her isteği sonunda kaydedilir ve bu görüş sonraki yaratılması üzerine kaydedilir ve geri çevrilir. Kullanıcı arayüzü çeşitli istemci tarafı ve sunucu tarafından dahil olmak üzere mevcuttur. Out of the box, JSF 1.x kendi ekran teknolojisi için JavaServer Pages (JSP) kullanır, ancak diğer teknolojileri (örneğin XUL ve Facelets gibi) barındırabilir. JSF 2, bu amaç için varsayılan Facelets kullanır. Facelets daha verimli, etkin, basit ve henüz daha güçlü görünümü tanımlama dili (VDL) ’dir.



JSF Özellikleri Nelerdir ?

Bileşen bazlı arayüz teknolojisi olarakda söylenir. Yani kullanılan bileşenler güncellemelerini (state) tutabilen ve bileşenlerin üzerindeki eylemleri (event) takip edebilen, giriş değerlerini doğrulayabilen (validation) değerlerini dönüştürebilen (converting) sayfa yönlendirmelerini (navigation) tanımlayabilen ve uluslar arası standartları destekleyen bir uyulama ve geliştirme teknolojisidir.
JSF kullanıclarına sabit arayüz bileşenleri sunar ve geliştirici bir özelliklik sunarak siteyi geliştirebilirler.
JSF sayfalarına tag ekleyebilirsiniz.
Sunucusu tarafından eylemleri kontrol edebilir.
Güncellemeleri gizleyebilir.


JSF Bileşenleri

outputText : Kullanicilarin gorecegi metin’lerin goruntulendigi komuttur.
outputLabel: Kullanilan bilesenler icin kullanilan etiket komutudur.
inputText: Html’de kullanilan <input type=”text” /> birebir karsiligidir. Veri girisi icin kullanilir.
inputSecret: Html’de <input type=”password” /> birebir karsiligidir. Sifre girislerinde kullanilir.
inputHidden: Html’de <input type=”hidden” /> birebir karsiligidir. Girilen verilerin gizliligi icin kullanilir.
inputTextarea : Html’de <Textarea /> birebir karsiligidir.
panelGrid : Html’de ki Table’lar gibi kullanilmaktadir.
panelGroup : Html’de ki Span gibi kullanilmaktadir. Kullanilan bilesenleri gruplamak icin kullanilir.
selectBooleanCheckbox : CheckBox olarak kullanilmaktadir.
selectManyCheckbox : Birden fazla secim yapmak icin kullanilmaktadir. Secilen verileri liste halinde sunar.
selectManyListbox : Listbox olarak kullanilmaktadir.
selectOneMenu : Combobox olarak kullanilmaktadir.
selectOneRadio : Radio Button olarak kullanilmaktadir.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst