Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Isı Değitirgeç Çeşitleri

YaSa22

Fahri Üye
Fahri Üye
Katılım
12 Temmuz 2014
Mesajlar
2,293
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Konum
GTA
Isı Değitirgeç Çeşitleri-1

Isı transfer eden dış ve atık hava tek bir cihaz şeklindedir. Eğer ciğ noktası altına inilirse, gizli ısı transferi mümkündür. Kütle transferi olanaksızdr. Donma ihtimali mevcuttur. Dış hava ve atık hava kanallarının bir noktada birleşme şartları vardır. Malzeme istenen mukavemet, ısı transferi ve korozyon şartlarına uygun olarak seçilebilir. Isı transferi ancak by-pass şeklinde önlenebilir. Kontrol dış hava veya atık havanın by-pass edilmesi ile olanaklıdır.


Isı Değitirgeç Çeşitleri-2

Akışkanları ayıran yüzeyler özel durumlarda vidalı, kaynaklı veya lehimli bağlantılı. Küp veya dikdörtgen prizma şeklindedir. Modül şeklinde yan yana ve arka arkaya eklenme olanağı vardır. Bağlantı şekline ve oluşan basınç farkına göre sızıntı imkanı vardır. Levhalar arası mesafe levhanın toz ve atık madde içeriğine bağlıdır. Temizlenme imkanı mevcuttur.


Isı Değitirgeç Çeşitleri-3

İnce kanallı borular, aynaya makineto veya kaynakla bağlanır. Boru çapı ve boru aralıkları seçime bağlıdır. Plastik ve cam borular da kullanılabilir. Çok kirli hava akımlarında kullanılması tavsiye edilir. Boru çaplarının büyük seçilmesiyle mekanik ve pnöymatik temizlik iyileşir. Boruların temizlik için saptırmalı yerine düzgün yerleştirilmesi uygundur.


Isı Değitirgeç Çeşitleri-4

Isı transferi dış ve atık hava kanalları üzerinde bulunan eşanjör vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu eşanjörler birbirleriyle borularla bağlantılı olup, iki eşanjör arasındaki ısı alış verişi borularda dolaşan bir akışkan vasıtasıyla yapılmaktadır. Isı taşıyıcı akışkan olarak genelde su veya don önleyici katkılı su kullanılmaktadır. Devri daim bir sıvı pompasıyla yapılmaktadır. Kontrol bir karıştırma kontrol vanası ile sağlanmaktadır. Çiğ noktasının altında gizli ısı transferi mümkün olup, don tehlikesi olabilir. ZDS sistemleri birbirinden uzakta olan dış ve atık hava kanallarında da ısı geri kazanımını olanaklı kılar. Hava akımlarının aynı noktada birleşme şartları yoktur. Bunun için sonradan eklenecek ısı geri kazanım cihazları için gayet uygundur. Ancak ek pompaya ihtiyaç vardır. Dış ve atık havanın karışma ihtimali hiç yoktur. Bundan dolayı da içinde sakıncalı madde bulunan atık hava için bilhassa uygundur. Malzeme istenildiği gibi seçilebilir. Sıvı akımının kontrolü ile ısı geri kazanım miktarı %0-100 arasında ayarlanabilir.


Isı Değitirgeç Çeşitleri-5

Ticari düz ve kanatçıklı borulu ısı eşanjörlerinin birleştirilmesiyle elde edilir. Korozif ve çok kirli atık hava tarafında düz ve plastik borulu ısı eşanjörlerinin ve dış hava için ise kanatçıklı ısı eşanjörlerinin kullanılması uygundur. Eşanjörlerin karşıt bağlanması etkinliği arttırır.


Isı Değitirgeç Çeşitleri-6

Karşıt akışlıkatmanlı ZDS hava akımına paralel ve herbiri tek başına fonksiyon yapabilen modüllerin beraberce bağlanmasıyla oluşur. Su ve havanın tam karşıt akışı sağlanarak etkinlik yükseltilir. Her modül su tarafından ayrı ayrı kapatılabilir, boşaltılabilir veya doldurulabilir. Bu sistem, tamamen parçalarına ayrılabilir ve çok kolay montaj ve demontaj yapılabilir. Onun için temizlenmesi kolaydır.


Isı Değitirgeç Çeşitleri-7

Isı geri kazanım cihazı içi bir ısı taşıyıcı akışkan ile doldurulmuş birçok borudan oluşur. Sıcak akışkandan ısı çekilerek buharlaştırılan ısı taşıyıcı akışkan soğuk akışkan tarafında yoğuşarak aldığı ısıyı verir. Yoğuşan akışkan herhangi bir ek tahrik olmadan tekrar buharlaşacağı yere geri döner. Çiğ noktası aşıldığında gizli ısı transfer edilebilir. Kütle tansferi mümkün değildir. Dış ve atık hava kanallarının bir nok taya getirilmeleri gereklidir. Malzeme gerektiği gibi seçilebilir.


Isı Değitirgeç Çeşitleri-8

Kılcallı parçası olmadan düz borulardan veya kanatçıklı borulardan imal edilir. Akışkan hareketi yer çekimi ile sağlanır. Çok küçük sıcaklık farklarında (10 oC) pek uygun değildir. Isı geri kazanım etkinliği eğimle kontrol edilebilir.


Isı Değitirgeç Çeşitleri-9

Düz veya kanatçıklı borulardan ve bunlar içine yerleştirilen kılcallık parçalarından meydana gelir. Eğim açısının deği-şimiyle %0-100 arasında hem ısı hem soğu geri kazanımı kontrolü olanaklıdır.


Isı Değitirgeç Çeşitleri-10

Dönen veya Duran Rejeneratörler; atık havadan alınan ve katı maddede depolanan ısı belirli bir zamandan sonra dış havaya aktarılır. Dış hava ve atık hava kanallarının bir noktaya getirilmesi zorunludu
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst