Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Fetih Online’da Ekipman Öznitelik Sistemi

ALABEYİ

Fahri Üye
Fahri Üye
Galatasaray
Katılım
3 Eylül 2014
Mesajlar
1,191
Tepkime puanı
2
Puanları
126
Konum
Adana
Fetih Online’ın altı çizilebilir ayrıcalıklarından biri olan ekipman geliştirme sistemi, oyunun birçok özellikli sistemlerinin önünde gelen mükemmel bir yapı olup, bu sistemden iyi anlamak, oyun sırasında akıllıca yararlanmak, bir oyuncunun oyundan habngi derecede zevk alabileceğini belirleyen önemli unsurlardan biridir .
Silah ve ekipman özniteliklerine ilişkin işlem ve NPC’ler çok olduğu için, bazı oyuncular hatta oyunu anlamak zor olduğundan şikayetçi. Aslında bunların hepsi iyi anlaşıldıktan sonra keyfinize keyif katacak özelliklerdir.
Bir silah veya ekipman eline düştüğünde, sıradan bir oyuncu mutlaka hiç iyileştirmeden oyunu bırakana dek olduğu gibi sıtlayıp dünyanın dört bir yanını dolaşmaz. Kesinlikle onu daha iyi yaparak, canavarlara ve diğer oyunculara karşı daha güven içinde olmalarını sağlamak için çalışır. Çünkü, aynı CP ile savaşa başlayan iki oyuncunun hangisinin hayatta kalacağını, büyük oranla daha keskin silah, daha dayanıklı zırh miğfer belirlemeketdir. (Elbette, sadece bunlar değil.) Tıpkı, çuval veya deri ile örtünen AK47’li birinin özel yapımlı kurşun geçirmez yelekle korunan M16’lı biri ile savaşması gibi. Ama mutlu eden şu ki, oyun bu çuval veya deriyi kurşun geçirmez yeleğe, ağır ve kötü isabetli AK47’yi tek kurşunla hedef noktadan vuran M16’ya dönüştürmenize olanak sağlamaktadır. Oyunda pek çok sayıda item bu hedeflerinizi karşılamak için hizmet vermektedir.
Aşağıda söz konusu sistemle silah ve ekipmanlar üzerinde yapılabilen farklı işlemler, yararları ve gerekli itemleri detaylı anlatıyoruz.

*******************************
Kalite​


Fetih Online silah ve ekipmanları 5 farklı kaliteye ayrılıyor. Onlar, Normal (veya Beyaz), Rafine, Yekta, Elit ve Süper’dir. Kalite sırasına göre şöyle anlatılabilir: Süper>Elit>Yekta>Rafine>Normal, yani, en yüksek kalite Süper, en düşük veya temel kalite Normal’dır. Bir item Normal’dan direk Süper’e veya Rafine’den direk Elit’e atlayamaz, adım adım yükseltilmek zorundadır. İtemlerin çoğu elinize Normal olarak düşecek, gerisi ise size bırakılmaktadır.
Peki, daha yüksek kalite daha düşüğüne göre nasıl üstünlük sağlıyor? Bunu açıklamadan önce aşağıdaki resmi inceleyelim.




Farketmiş olmalısınız ki, silahın kalitesi yükselince Saldırı ve Çeviklik artıyor. Anlamı ise, daha yıkıcı ve daha hızlı oluyor. (Burada silah kullanıldığı için saldırı ve çeviklik denen iki öznitelik etkileniyor, eğer bir giysi falan ise değişebilir, örneğin, Bot için sıyrılma gibi).
Bir de, silahın ışıltısı da renk değiştiriyor, Normalken ışıltı yoktu, sonunda Süpere dönüştüğünde kırmızı oldu.
Kalite yükseltme nasıl yapılır peki? Cevabı ise, yukarıdaki resimde açıklandı gibi Ejder Topu ile yapılıyor. Seviye yükselince daha da yükseltmek için gereken Ejder Topunun sayısı da doğal olarak artıyor.

Kısaca, Kalite yükseltmek silahın çevikliği ve saldırısını güçlendirecek, daha yüksek alarmlı ışıltı verecek. Kalite yükseltme Ejder Topu ile yapılacak. Yüksek kaliteli itemler sistem tarafından korunuyor,mesela,kilitlemeniz öneriliyor, bırakmak istediğinizde uyarı alıyorsunuz.

*********************************
Seviye

Seviye, Kalite ile beraber 2 temel öznitelik sayılmakta ve hemen hemen aynı derecede önem taşımaktadır. Bir çok silahın en yüksek seviyesi 140 olup, karakter seviyenizden yüksek seviyeli silah veya ekipmanları kullanamazsınız. Aşağıdaki resme bakalım.


Bu sefer daha önce Kalitesini Süper’e yükselttiğimiz Demir Katana temelinde Seviye yükseltme cereyanı anlatılıyor.
Resimden anlaşıldığı gibi, seviye 10 Demir Süper Katana, seviyesi yükselince
1, Adı değişiyor
Demir Katana Seviye 90’a ulaştığında İse Katana oluyor, Seviye 95’te ise Ürperti Katana’ya dönüşüyor.
2, Silah Yeteneği gereksinimi artıyor
Yani bu silahın kullanımında daha iyi olmanızı talep ediyor. Çünkü daha büyük hasar verici silahı daha deneyimli birinin kullanması uygun olacak, tıpkı, çocuklar sapan oynuyorlar, eğitimli askerler ise M16.
3, Hız artıyor.
4, Silahın ömrü uzuyor, yani kolay kırılmıyor.
5, Silah daha görkemli, muhteşem bir şekle giriyor.
Kalite yükseltmek için Ejder Topu gerekirken, Seviye yükseltmek için Meteor gerekmektedir. Seviye yükselince daha da yükseltmek için gereken Meteor sayısıda değişiyor. Örneğin, Seviye 10’dan 15’e yükseltmek için 3 Meteor harcadıysak, Seviye 90’dan 95’e yükseltmek için 20 Meteor harcamamız gerekmektedir. Resimden de anlaşıldığı gibi, Seviye genelde her defa 5 birim atlıyor.
Silahın Seviyesi ve Kalitesi oyuncular çok önem vermesi gereken en temel öznitelikler olup, silah üzerinde yapılabilen diğer yükseltmelere göre bir an önce yapılması tercih edilir. Kalite ve Silah yükseltmek için, gerekli eşyalar hazırlandıktan sonra marketteki Sihirli Esnaf denen kişiye gidilir. Bu adam silah seviyesini düşürme becerisine de sahip olup, seviye yükseltmenin keyfinden sarhoş olup, farkında olmadan silah seviyesini adamınızın seviyesinden daha yüksek yaptıysanız, bu işlemle çözersiniz.
Soketleme​

Soket, yani silahın sapı veya gövdesinde açılan oyuk veya delik diye anlaşılabilir. Bir itemi soketlemenin tek amacı ise oraya bişey (Cevher) takmaktır. En fazla iki soket açılabilir, her birine birden iki adet farklı veya aynı cevher takılabilir. Silaha soket açmakla silahın özniteliğinde değişiklik olmuyor, fakat Savaç Gücü 1 puan artacaktır. Ama Soket açmak, silaha ekstra etkiler vermek için ön şarttır. İki soket, iki cevherli silahlar maceracıların elde etmek istediği nuhteşem güç kaynağı olup, soketlere takılabilecek cevherler ve onların etkisi hakkında bir sonraki konumuzda açıklama yapacağız.

Soketleme gereksinimleri
Silah için:
Silah sapasağlam olması lazım, yani Sağlamlığı ful olması lazım. (Sağ.:66/66 gibi) Aksi takdirde önce tamir etmeniz gerekecektir.
İlk Soket için 2 Ejder Topu, 2. Soket için 5 Ejder Topu gerekir.
Silah olmayan ekipmanlar için:
Sapasağlam olması lazım.
İlk Soket için 12 Ejder Topu, 2. Soket için bir Taş Matkap gerekir. Bazen başarısız olabilir.
Yıldız Kulesi, Cennet Yelpazesi gibi Tılsımlar için ise FP ve farklı minör ekipman gerekecektir.

Silahlı ve silahsız ekipmanları soketlemek için, Marketteki Demirci Ali'den (212,211) yardım sorayabiliriz.

Soket açan Demirci




İlk Soketi açma








ikinci Soketi açma







********************************
Cevher Takma


İsminden anlaşıldığı gibi, bir önceki konumuzda anlattığımız soketleme (veya delme) işlemini tamamladıktan sonra, açılan soketlere cevher takayabiliriz. Takılabilecek 8 çeşit cevher bulunmakta olup, farklı cevherler farklı etkiler sağlamaktadır. Mesela, soket bir Menekşe Cevheri takadıysak, bu silahı kullanabilmek için gereken Silah Ustalığımızı geliştirebiliyoruz. (Yani, örneğin, muhteşem bir silahımız vardı ve kullanmak için Silah Ustalığımız 7 olması isteniyordu. Maalesef şu anki silah ustalığımız 6 olduğu için silahı kullanamadan envanterde taşıyorduk. Artık bir Menekşe Cevherimiz oldu, silaha takıdıktan sonra silah ustalığımız artıp 8 oldu, bu an silahı hemen kullabiliyoruz.) Ay Cevheri koyduğumuz takdirde büyü tecrübemiz artacak ve saire.

Aynı zamanda, cevherlerin de Normal, Rafine ve Süper olarak kalite farkları bulunmakta olup, sokete koyulmasıyla beraber getireceği etkileri Kalitesine göre yüzdelikte olacaktır.

Takılabilecek Cevher Seçenekleri ve sağlayacağı etkiler şöyledir:

Menekşe Cevheri: Silah ustalığını arttırır
Ay Cevheri: Büyü tecrübeni arttırı
Gökkuşağı Cevheri: Karakterin tecrübesini arttırır
Kylin Cevheri: Silah sağlamlığını arttırır
Anka Cevheri: Büyü saldırısını arttırır
Ejder Cevheri: Fiziksel saldırıyı arttırır
Öfke Cevheri: Vuruş isabetini arttırır
Kaplumbağa Cevheri: Alınan hasarı azaltır

Ayrıca, takılan her bir SÜPER cevher için 1 Savaş Gücü yazılmaktadır.

Aşağıda örnek için, Anka Cevheri ve Ejder Cevheri’nin Ninja Katanası üzerine takılma cereyanını resimle anlatıyoruz. Resimden, soketlere farklı cevherleri koyduğumuzda, silah özniteliğinin nasıl değiştiğini görebiliyorsunuz.





















Bir itemi soketlemek için, Anka Kalesi'ndeki Bulut Esnaf (243,237)’a gidilecek. Bu Esnaf kardeşimiz herhangi bir ücret istemeden geirdiğimiz cevheri silah veya diğer ekipmanlar üzerine konduracak. Bir de, bu Esnafın takılmış cevherleri çıkartabileceğini de unutmayınız.

Bir item iki soket, iki cevherli bir duruma geldikten sonra, yüksek derecede yıkıcı veya koruyucu bir şeye dönüşecektir. Oyuncuların hepsi elindeki demir parçasını bu duruma getirmek için son derece risklere atılmaktadır.

Peki o zaman, silahımız en iyi duruma geldi mi artık? Hayırdır. Fetih Online’da silahlarınızı daha da muhteşem ve yüzde yüz güvenilir kılabilmeniz için, başka bir kaç yönden de olasılık sağlanmaktadır. Devam ediyoruz.
Bileştirme​


Bileştirme, silahlara (veya silah olmayan ekipmanlara) ekstra İsabet ve Saldırı veren işlem olup, silah geliştirme yolundaki çabalarınızın ağırlık verilmesi gereken bir kısmıdır. Sıradan bir silah, +’lı taşların yardımıyla bileştirilmiş bir silaha dönüşecek. Bileştirilmiş silahlara daha önce kaydettiğimiz gibi, ekstradan İsabet ve Saldırı denen iki öznitelik eklenmesiyle beraber, silah adına + işareti de eklencek. Bu yüzden, bileştirilmiş silahlar artılı silah olarak da anılıyor.
Bileştirme seviyesi +1’den +12’ye kadar olup, rakam büyüdükçe İsabet ve Saldırı boyutu da büyüyecek, dokunan her kimse kan içinde boğulacak demektir.
+’lı taşlardan başka, +1 - +8 arası diğer silahlar da taş yerinde bileştirme seviyesini yükseltmek için kullanılabilir. Kolay olsun için, iki veya daha fazla silahı eritip tek bir vücutta birleştirip, daha güçlü tek bir silah elde etmek diye anlaşılabilir.

Bileştirme Marketteki Element Fırını’nda yapılıyor. Önce fırına ve sonra Bileştirme Yükselt’e tıklayarak bileştirme penceresini açıyoruz.
Aşağıda, daha iyi anlaşılması için, bileştirmeyi resimle anlatacağız.






Kutuya koyuyoruz ve bileştir’e tıklıyoruz






Artık sıradan bir silah +6 (Bileştirme seviyesi 6 olan) silah oldu





Önce mevcut olmayan iki öznitelik eklendi: ekstra İsabet 8 ve ekstra Saldırı 463





Bir daha Bileştirme yapıldı, ekstra İsabet ve Saldırı artık 9 ve 544 oldu





Bu şekilde bileştirmeye devam edilebilir ve en yüksek bileştirme seviyesi +12’ye ulaşmak için çalışılırı. +12’ye ulaştırıldığında, silahın nasıl değişeceğini hayal edebilirsiniz.
************************************
Kutsama


Artık geldik Kutsama’ya. Silahlar kutsanabilir ve böylece aldığınız hasarı belli bir oranda azaltabilir. Oran olarak, %1, %3, %5, %7 dört seviye bulunmkata olup, silahınızın Kutsanması için Süper Kaplumbağa Cevheri gerekmektedir. Süper Kaplumbağa Cevheri Normal olanlarını bileştirerek de elde edilebiliyor ve gümüş harcanması gerekiyor. “Oyundaki ilgili NPC şöyle diyor mesela, Bir süper Kaplumbağa Cevheri elde etmek kolay değil. Bana 15 rafine Kaplumbağa Cevheri ve 1,000,000 gümüş vermelisin.”
%1 hasar azaltma özniteliği eklemek için 5 adet Kaplumbağa Cevheri istenirken, %1’den %3’e yükselmek için 8 adet gerekmektedir. %5 ve %7 hasar azaltma seviyesine ulaşmak için ise daha çok Süper Kaplumbağa Cevheri istenmektedir.
Aşağıda resimle açıklayalım bunu da.








Silahınıza kutsanma eklemek için, marketteki Tılsımcı (320,228) ile konuşmanız yeterlidir. Tılsımcı’ya tıklayın ve tılsımcının övünme sözlerinin altındaki “Kutsanmış özniteliği yükselt”e seçeneği ile ekipman kutsama penceresini açın. Sol taraftaki kutuya silahınızı, alttaki kutulara ise getirdiğiniz Kaplumbağa Cevherlerini koyup Yüksel’e basın. Şunu unutmayınki, eğer koyduğunuz ekipman veya silah sapasağlam değilse (Sağ niteliğine bakarak kontrol edin) önce tamir etmeniz gerekir. Çünkü adam riskli işi almak istemiyor, kırılırsa nasıl ödeyeceğim diye.
Tılsımlama


Tılsımlamak silahınıza (veya herhangi bir ekipmana) ekstra CP(Can Puanı) kazandırır. Mesela alttaki resimde Kata’nın Can Puanı (Sağ.
66 idi, tılsımladıktan sonra ekstra 120 Can Puanı kazandırıldı. Böylece silahınız kolayca kırılmayacak, sık sık tamir etmek için koşmayacaksınız. Anlaşılıyor ki Tılsımlama da çok önemli bir işlemdir. Güç bela +12 ve iki soket iki cevherli yapılan bir silahımız vardı diyelim, eğer CP geliştirmeyi unuttuğumuz için birden kırılırsa son derece üzücü bir olay olacak. Bu yüzden, üzerinde emek harcadığınız, kıymetli itemlerinizde CP geliştirmeye önem vermeniz, bu tür acıları yaşamış oyuncular tarafından önerilmektedir.
Tılsımlama, daha önce adı geçen Marketteki aynı Tılsımcı’dan yapılmaktadır. Masraf olarak cevher harcanıyor ve farklı cevher, farklı kaliteler, farklı miktarda CP sağlamaktadır. En yüksek CP 255 puan olarak Süper Ejder Cevheriyle iteme eklenmektedir.








***********************************
Rafine Etme ve Sabitleme

Fetih Online’da, Arenadaki İtibar Mağazasından satın alınabilen veya canavar öldürerek, çeşitli etkinlik ve görevlere katılarak elde edilebilen Rafineri İtemleri de bulunmakta olup, farklı ekipmanlar için Rafineri İtemi de farklı olacak. Rafineri ekipmanlara ekstra nitelikler ve muhteşem yardımlar sağlamaktadır. Örneğin, Panzehirleme Paketi’nden çıkacak Panzehirleme itemi ile siah rafine edildiğinde, silah zehirli saldırılardan hasarı azaltır. Kritik Darbe itemi ise, silahınızın Büyü Saldırısını iki katına çıkarma şansı verecektir.

Farklı Rafineri itemleri silah üzerinde şu etkileri sağlayabilir.
Yoğunlaşma: Maksimum Cp artırır.
Panzehirleme: Zehirli saldırılardan hasarı azaltır.
Kritik Darbe: 1.5x hasarlı Fiziksel Saldırı yapma şansı vardır.
Kritik Darbe Yeteneği: Büyü Saldırısını iki katına çıkarma şansı verir.
Penetrasyon: Hedefin Büyü Savunmasını azaltır, aynı anda hedefin aldığı Büyü hasarını yükseltir.
Korunma: Hedefin Kritik Darbe ve Kritik Darbe Yeteneğini aktif etme şansını azaltır.
Blok: Alınan Fiziksel Hasarı %50 azaltma şansı vardır.
Yarma: Hedefin Savaş Gücü senden daha yüksekse, Maks Saldırını artırır.
KarşıEylem: Hedefin Maks Saldırısını aşmasını engeller.





Sabitleştirme ise, geçici olarak elde edilen bu tür efektleri kalıcı etmek içindir. Efekti sabitlemek için Marketteki (301, 210) Rafineri Sabitleştirici bulunacak.




Saflaştırma


Artifakltlar, yani Savaş Ruhları veya Ejder Ruhları, ekipmanlara sihirsel, fiziksel veya görsel efektler sağlayan özel itemler olup sadece Boss canavarlardan düşürülür. Farklı bosslardan farklı Savaş Ruhları düşüyor ve aynı türdeki itemler üzerinde kullanılıyor. Mesela, Lav Yaratığı’ndan Alev Kalkan ve Alev Zırh Savaş Ruhu düştüyse, Alev Kalkan kalkan için, Alev Zırh zırh için kullanılması gerekiyor. Savaş/Ejder Ruhuyla saflarştırılan itemler daha yıkcı, dayanıklı, görkemli ve ışıltılı olacaktır.
Bu tür efektler de genelde 7 günlük bir süreyle verilecek ve sabitleştirme yoluyla itemde sonsuza dek kalabilecektir.
Efekti sabitlemek için Marketteki (200,214) Saflaştırma Sabitleştirici bulunur.






Bu kadar yazdık, anlamak kolay olsun diye çok fazla detaydan kaçındık. Biraz anlamış oldum, şimdi detaylı öğrenmek istiyorum diyenler varsa lütfen resmi siteye buyurun. Açıklamalarımızda yanlış giden bir şeyler varsa lütfen kusura bakmayınız,artık kolay gelsin!
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst