Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Extreme Nedir ? ( Detaylı Bilgi )

Hükümdar

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
2 Ocak 2013
Mesajlar
24,068
Tepkime puanı
12
Puanları
199
Konum
America
Web sitesi
www.metin2tr.net

  • Ekstrem Spor - Ekstrem Spor Dalları



Ekstrem Spor diğer deyişleriyle aksiyon sporu veya macera sporu diğer sporlara göre daha fazla risk ve zorluk barındıran spor dallarına verilen genel isimdir. Bu spor dallarında çok özel malzemeler gerekir.
sporcular daha katı fiziksel aktiviteleri gerçekleştirirler ve bu spor dallarında adrenalin salınımı diğer spor dallarına göre daha fazladır.




  • [*=center]Sokak Kızağı


Sokak kızağı, Olimpik kış oyunlarındaki kızağın ekstrem bir türüdür.
Spor, 1970'lerde güney California'da ortaya çıktı.Kaykaycılar, kaykaylarının üzerine yattıklarında yokuş aşağı daha hızlı gidebildiklerini keşfettiler.İlk profesyonel yarış 1975'de Signal Hill, California'da yapıldı.Sokak kızağı ABD ve Kanada'nın yanı sıra Avustralya, Fransa, İsviçre ve Birleşik Krallık gibi Avrupa ülkerinde de yaygındır.Sokak kızağını destekleyen iki başlıca organ Uluslararası Yerçekimi Sporları Birliği (IGSA) ve Uluslararası Yerçekimi Sporları'dır.
Biniciler 110 km/s'ye varan hızlarda, yerden sadece birkaç cm yüksekteki görkemli kaykayların üzerinde yatarak, beton bir pist ya da yoldan aşağı son sürat giderler.Sokak kızaklarının frenleri yoktur; biniciler yavaşlamak için ayaklarını kullanmak zorundadır.Amaç yolun sonuna ilk varan olmaktır.Her güzergah farklıdır, ama çoğu 1–5 km uzunluğudadır.Her biri korkutucu olabilen birkaç çeşit yarışma vardır.İkili yarışmalarda, yarışmacılar sonraki tura kalma hakkını elde etmek için çekişirler.Dört ya da altı yarışçının rekabet ettiği, kazaların sıkça görüldüğü başka yarışmalar da vardır.







  • [*=center]Parkur




  • [*=center]
    [*=center]Parkour

    Parkour, bir noktadan başka bir noktaya insan vücudunun yeteneklerini en verimli şekilde kullanıp, sınırlarını da zorlayarak, hızlı ve etkili biçimde hareket etme sanatıdır. Daha doğrusu sporudur. Günümüzde şehir sporu olarak anılmaktadır. Kısaltılmış haliyle "PK" olarak da rastlanılabilir.
    Sporun kurucuları Fransa'da yaşayan David Belle ve bir grup arkadaşıdır.
    Avrupa'da müthiş derecede popülerleşmiş olan Parkour ülkemizde yeterli ilgiyi şu an için görebilmiş değildir. Öyle ki profesyonel olarak yapan sadece 2 kişi vardır. Ve bu adrestedirler.
    Korkutucu gelebilir ya da sakatlanma riski yüksek denilebilir. Fakat bu sporun içinde olanların belirttiği üzere sakatlanma ihtimaliniz yolda yürürkenki sakatlanma ihtimalinizden daha azdır. Çünkü yeteneklerinizi, sınırlarınızı keşfetmişsinizdir. Neler yapabileceğini bilmek insana güven vermektedir.
    "Aslında Le Parkour her zaman vardı. Biz buna sadece bir isim verdik.Bizim yarattığımız bir şey değil. Biz sadece onun varlığını bulduk.Taş devrinden beri Le Parkour vardı. Avlanmak kaçmak veya kovalamak için insanlar koşturuyorlardı..." Sebastian Foucan
    [*=center]
    [*=center]
    [*=center]
    [*=center]
    [*=center]Ekstrem Tırmanış

Tırmanışın anatomik haraketleri duvar üzerindeki rotaya bağlı olarak kaya tırmanışı ile tipik bir benzerlik içindedir. Sadece doğal ortamdan yoksun olarak, salon içerisinde, yapay tutamaklar ile bu spor aynı disiplin ve kurallarla gerçekleştirilir. Şehir ortamının verdiği konfor ve güven duygusu ile zihinsel olarak daha da rahat bir antrenman ya da öğrenme olanağı sunar. Yine tüm emniyet sistemleri ve kuralları geçerli olacak şekilde spor tırmanış duvarı inşa edilir ve risksiz bir şekilde bu ekstrem sporu, salon duvarları ile çok daha yakınınızda yapabilrisiniz.






  • [*=center]
    [*=center]
    [*=center]Ultra Uzun Mesefe Koşusu

(Maraton koşusu )



  • [*=center]

    [*=center]Serbest Dalış

nsanın inanılması güç derinliklere nefesini tutarak daldığı serbest dalış sporunun tarihi çok eskilere dayanır. Sualtı avcılığı ile insanların geçimini sürdürmeleri amacıyla başlayan bu spor sualtı avcılığının çok ötesine geçip günümüzde limitlerini keşfetmek isteyen bir grup serbest dalıcı tarafindan ayrı bir boyut kazanmıştır. Bu sporun ilginç doğası adrenalin peşinde maceraci gençlerle, bilimadamlarını aynı anda dehşete düşürmek gibi diğer sporların sahip olmadığı bir ayrıcalığa sahiptir. Sualtında sınırlarını zorlayan ve bu olağanüstü derinliklere inmeyi başaran dalgiçlar, aynı balina ve yunuslarda gerçekleşen, basınç altında vücudun çökmesini engelleyen eşsiz bazı adaptasyonları yaşıyorlar. Bu nedenle rekortmen serbest dalıcılar yalnızca çok yetenekli sporcular değil, kendi içlerinde ayrı bir tür gibidirler.
Dünya rekorları resmi olarak 1949 yılında başladı, o zamandan bu yana ancak parmakla sayılabilecek sayıda erkek ve bayan sporcu rekorların seçkin kitabına isimlerini yazdırmayi başardı. İnsan tarihinin gördüğü ilk rekor 30 metre iken, bundan 52 yıl sonra şu an rekorlar 150 metrenin üzerinde derinliğe ulaşmış durumda.





  • [*=center]Yüksekten Atlama




  • [*=center]
    [*=center]Dağ Bisikleti



Bisiklet, iki tekerlekli bisikletin gelişmesi sonucunda ortaya çıkmış bir spor dalıdır. Eğlence, ulaşım ve yarışma amacıyla bisiklet sürmenin giderek yaygınlaşması bisiklet sporunu daha da geliştirmişti. Ama bu yaygınlaşmada, bisikletin yeni gelişmelerle daha rahat ve kolay kullanılır bir araç haline gelmesinin de etkisi olmuştur.
Bisiklet kısa yolculuklarda kullanışlı ve ekonomik bir araçtır. Bisikletle yapılan günlük geziler ve tatil turları da çok eğlencelidir. Birçok ülkede turlarla ilgili bilgi sağlayan ve toplu bisiklet gezileri düzenleyen bisiklet kulüpleri vardır.
Bisikletle yola çıkmadan önce, bisikletin kullanıma uygun durumda olup olmadığı kontrol edilmelidir. Güvenli ve keyifli bir sürüş için her zaman bisikletin temiz tutulması, işleyen bölümlerinin yağlanması, gerekli ayarların yapılması, lastikler iyice şişirilmesi ve hepsinden de önemlisi frenlerinin denetlenmesi gerekir.






  • [*=center]
    [*=center]
    [*=center]Rafting
    [*=center]Rafting, raft adı verilen botlarla, tepesi yüksek nehirlerde yapılan bir nehir sporudur. Raftingde asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden, kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir. Rafting, 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılır ve başarılı olabilmek tek vücut gibi hareket eden bir takım olabilmekten geçer. Bu sporda akarsular zorluk derecesine göre altı dereceye ayrılırlar. 6. derece en zor parkurları, 1. derece ise en kolay parkurları belirtir.






  • [*=center]
    [*=center]Yelken kanat

Yelken kanat ya da diğer adıyla Delta kanat bir hava sporudur. Bu spor, diğer hava sporlarındanyamaç paraşütü ve planörcülüğün bir karışımıdır, ancak her ikisinden de daha kolay ve daha ucuz bir hava taşıtına ihtiyaç duyar. Daha çok alüminyum ya da kompozitten yapılmış bir iskeletinin bir kumaş ile kaplanmasıyla yapılmış bir kanattan ve onun altına pilotun binmesi için asılı biçimde bağlanmış bir tutunma düzeneğinden oluşur. Kanat şekli delta (Yunan harfi Δ)biçiminde olduğu için çoğu zaman yelken kanat yerine delta kanat olarak anılır.
Yelken kanat, süzülme prensibi ile çalışan bir serbest uçuş hava taşıtıdır. Ağırlığı 15 ile 35 kg, hızı 25 ile 140 km/sa. arasında değişir. Dünya mesafe rekoru 700,6 km ile Manfred Ruhmer'e ait'dir.(2001)[SUP]1[/SUP]
Yelken kanat ile biraz yüksekçe bir tepeden koşarak kalkış yapıp saatlerce havada kalınabilir. Araç planörler gibi motorsuz uçmasına rağmen yerden yükselen sıcak hava akımlarını ve tepeye çarparak yükselen hava akımlarını yakalayarak binlerce metre yükselebilir.[SUP][kaynak belirtilmeli][/SUP] Böylece bulut tabanına ulaşıp buluttan buluta atlayarak uzun mesafeler uçabilir. Rüzgârlı bir günde rüzgarı karşılayan bir yamaçta uzun süre havada kalabilir.



  • [*=center]


    [*=center]Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü, hava sporlarıyla ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980'li yılların başlarında bulunan, serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türü. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer.
Yamaç paraşütü, çok hafif hava araçları içerisinde en hafifidir. Kolay taşınabilir olması sayesinde, yolu olmayantepelerden kalkış yapılabilir. Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Doğal kaldırıcı kuvvetleri kullanarak saatlerce havada kalabilir, bulutlara kadar yükselebilir ve kilometrelerce mesafeler kat edebilir. Dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporudur.
Paraşütün sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının az olması nedeniyle bazı dağcılar tarafından dağların zirvelerinden inmek için de kullanılır.
Yamaç paraşütünü, belirli sağlık koşullarına uyan hemen herkes yapabilir. Birçok kulüp, dernek, kurs vb. kuruluşlar bu sporun eğitimini vermektedir. Türkiye'de bu sporun eğitimini veren yaklaşık 40 civarında da üniversite kulübü bulunmaktadır.
Kullanılan malzemelerin ithal ve özel olması nedeniyle maliyeti oldukça yüksektir. Ancak yine de diğer havacılık sporlarıyla karşılaştırıldığında uçmanın en ucuz yolu olduğu görülür.
Yamaç paraşütü genellikle "tehlikeli" olarak bilinse de, kurallarına uyulduğu ve ciddi bir eğitim alınarak yapıldığı takdirde "tehlikesiz"leşmektedir.
Türkiye’de yamaç paraşütü ile 4000-5000 m. yüksekliklere çıkılabilmekte, 100-200 km. arasında mesafelere gidilebilmektedir. Türkiye mesafe rekoru 232



  • [*=center]


    [*=center]Serbest Atlayış
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst