Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Evren Nedir?

YaSa22

Fahri Üye
Fahri Üye
Katılım
12 Temmuz 2014
Mesajlar
2,293
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Konum
GTA
Evren nedir?


Evren ya da Kainat, uzayda bulunan tüm madde ve enerji biçimlerini içeren bütünün adıdır. Pozitif bilimler açısından evren, gök cisimlerini barındıran uzay ve tamamen boş olan karanlık uzayın toplamıdır. Dolayısıyla modern fizik açısından evren, varolduğunu bildiğimiz bütün atomik alemlerdir

Enerji dalga veya partikülleri homojen ve dengeli olarak çözüldüğünde 'Varoluş' ile 'Antivaroluş' olamayacağı ya da toplam karşıtları olan 'Yok oluşta' ise bir patlama olamayacağından, evren soğuyor mu, ısınıyor mu, evrenin durması sonu mudur, Büyük patlama evrenin merkezi mi, başlangıcı mıdır, başka galaksiler ve hayatlar var mıdır, güneş evrenin merkezinde midir gibi problemler hareket veya başka deyişle zamanın populer sorularını teşkil etmiştir.

Evrenin oluşumuna dair günümüzde en çok kullanılan teori, Bigbang (Büyük Patlama) teorisidir. Bu teoriye göre evren, sıfır hacimli ve çok yüksek bir enerji potansiyeline sahip, sıkışmış bir noktanın patlamasıyla oluştu. ilk patlama nasıl oluştu Evren meydana gelmeden önce evrenin yerinde ne olduğu ya da evrenin neyin içinde genişlediği sorularına bilimsel bir cevap bulunamamıştır, bununla birlikte evrenöncesi durum, evrendışı varoluş hakkında hipotezler öne sürülmüştür.

Büyük Patlama sonucunda altı yöne dağılan gaz molekülleri uzun bir dönem boyunca birbirlerinden bağımsız hareket ettiler. Sürekli genişleyen evrenin her yerinde geçerli olan fizik kurallarından kütleçekimi kanunu vasıtasıyla bağımsız gazlar birleşerek galaksileri (gök adaları) oluşturdular. Aynı evrensel fizik kanunu neticesinde gökadalar da birbirlerine yaklaşarak devasa gruplar oluşturdu. Galaksiler içinde yıldızlar ve bazı yıldızların çevresinde sistemler oluştu. İçinde yaşadığımız Güneş Sistemi bunlardan birisidir. Keşfedebildiğimiz evrende 400 milyardan fazla galaksi ve 10.1088 yıldız olduğu tahmin edilmektedir.


Sözlükte "Evren" ne demek?

1- Gök varlıklarının tümü, kainat, kozmos; ejderha, evran.

2- Düzenli ve uyumlu bir bütün olarak düşünülen tüm varlıklar.

3- Kişinin içinde yaşadığı, ilişkide bulunduğu ortam.


Biraz Daha Açarsak / Başka Bir Anlatım İle

Evren Nedir ?

KOSMOS VE İÇERİĞİ

Evren (Kozmos), tüm varlıkları ve olayları içeren bir sistemdir. Kelimenin kökü dikkate alındığında bu “dirlik ve düzen içinde bir evren” anlamına gelen Yunanca bir sözcüktür. Kozmoloji (evren bilim) açısından ise bu terim bizim gözlemlediğimiz evren olarak düşünülür. Bu nedenle bizden önceki ve sonraki evrenlerin varlığı da söz konusudur.
Günümüzde ulaşılabilen en son teknik verilere göre, evrenin fizik yapısı şöyle sıralanabilir:


1-Galaksiler
2-Elektromanyetik radyasyon
3-Nötralveiyonize hidrojen
4-Toz parçacıkları
5-Galaksilerden gelen ışıklar
6-Süpernova ve Galaktik patlamalardan oluşan kozmik ışınlar
7-Kütlesi olmayan nötronlar
8-Gravitik dalgalar.
Sadece bizim galaksimizde 400 milyar yıldız (güneş) bulunduğu tahmin edilmektedir. Bizim galaksimiz gibi içinde yıldızları ve gezegenleri barındıran ise milyarlarca galaksi var. Evreni dolduran bütün cisimler üç esas gücün etkisiyle bir arada bulunuyor:
1-Nükleer Güç: Atomik çekirdeğin nötron ve protonlarını bağlar.
2-Elektromanyetik Güç: atomları oluşturmak üzere elektronları çekirdeğe bağlar.
3-Gravitik Güç: Uzaydaki cisimleri belirli yörüngelerde tutar.

Galaksi; gazlar, yıldızlar, tozlar ve gezegenler içeren en büyük madde topluluğudur. Galaksiler ilk başta yoğun birer gaz bulutu olarak ortaya çıkmışlar ve daha sonra bu gazdan, yoğunlaşma yoluyla yıldızlar meydana gelmiştir. Galaksi, bu oluşum sırasında döner ve milyonlarca yıl sonra sarmal bir biçim alır. Bu sarmalda kabaca küre şeklinde bir çekirdek ve çevresinde yassımsı bir disk vardır; yörüngesinde de yoğun yıldız kümeleri döner durur. Çekirdek bölümünde pek az gaz ve toz vardır, büyük bir bölümü daha yaşlı yıldızlardan oluşur. Sarmal kollarda büyük miktarda gaz ve toz ile yeni oluşmuş yıldızlar bulunur.

Aradan milyonlarca yıl daha geçtikten sonra sarmal kollar içeren elips şeklinde galaksiler meydana gelir. Bir galaksinin en sonunda alacağı biçim küre biçimidir; daha sonra muhtemelen Kara Delik haline gelecektir.

Bizim Galaksimiz “Samanyolu Galaksisi”
Bir galaksimiz olduğu düşüncesi 1920’lere kadar akla gelmemişti. Bugün ise galaksimizin yüz milyarlarca benzeri olduğunu biliyoruz. Evrendeki sayısız galaksiden biri olan Samanyolu Galaksisi, en az 400 milyar yıldız topluluğundan oluşur. Bir uçtan diğer uca şimdilik 100,000 ışık yılı boyunca uzandığı tahmin edilmektedir, muhtemelen bu çok daha da fazladır ve 1000 ışık yılından daha fazla genişliktedir. Ayrıca yıldızlar arasında çok büyük miktarlarda gaz ve toz bulutları ve belki de bilinmeyen milyarlarca gezegen ile onların uyduları bulunmaktadır. Bizimkine en yakın olan dış galaksi ise Andromeda Galaksisidir.

Güneşimiz, Samanyolu’nun merkezden 30,000 ışık yılı uzaklığındaki kenarında, galaksinin sarmal bir kolunda yer almaktadır.



EVREN HAKKINDA İNANILMAZ GERÇEKLER

Evren hakkında bilmediğimiz belki milyonlarca, hatta daha fazla şey var. Milyarlarca yıldan beri, sınırlarını tamamen öğrenemediğimiz, hatta belki de hiçbir zaman öğrenemeyeceğimiz bu sonsuz düzlemde sürekli bir evrim yaşanıyor.
Hala tek bir gezegende yaşayan insan için, keşfedilmesi çok uzun bir zaman gerektiren evrenin boyutlarını rakamlarla ölçmek birçok açıdan imkânsız gelebilir. Ancak sonsuzluğun tanımlarından biri haline gelen uzayı aslında çok küçük sınırlara sığdırabileceğimiz gibi, anlaşılması çok güç gibi görünen şeyleri de çok kolay tanımlayabiliriz.
Sizce, Marilyn Monroe ile uzayın bugün nasıl bir bağlantısı olabilir?



Tüm insanlar bir küp şekerin hacmine sığabilir
Bunun nedeni, maddenin inanılmayacak derecede boş olması. Maddenin en temel yapı taşı olan atom, Güneş Sistemi’nin bir minyatürü gibidir. Atomun çekirdeği etrafındaki elektronlar, Güneş’in yörüngesinde hareket eden gezegenlere benzer. Merkezdeki çekirdek, elektronların yörüngelerine kıyasla çok ufaktır.

Bu da şu anlama geliyor: Eğer dünyadaki tüm insanlarda bulunan atomlardaki boşlukları çıkarsaydınız, geriye kalan maddeyi bir küp şekerin hacmi kadar alana sığdırabilirdiniz. Çünkü siz ve diğer tüm insanların yüzde 99.9999999999’u boşluktan oluşuyor!


Eğer Güneş muzdan yapılmış olsaydı, aynı sıcaklığı verirdi
Güneş’in ısısı yapısındaki birçok maddeden kaynaklanmaktadır. Güneş, merkezine çektiği maddeleri burada ezerek yaklaşık 15 milyon derecede ısıtır. Bu noktada önemli olan şey, ne tür bir bileşime sahip olursa olsun, tüm maddelerin çözülerek “plazma” adı verilen bir hale gelmesidir.

Kısaca, Güneş’in tam olarak neden oluştuğu çok önemli değil. Gerçekte, Güneş çoğunluğu hidrojen olan katrilyonlarca ton gazdan ibarettir. Diğer yandan, eğer katrilyonlarca ton muzu bir araya getirebilseydiniz, Güneş’le aynı sıcaklıkta bir yoğunluk elde edecektiniz. Ancak muzlar Güneş gibi sürekli sıcaklığını koruyamayacaktı.


Evrenin yüzde 98’i görünmezdir
Evrenin kütlesinin sadece yüzde 4’ü insanları, yıldızları ve gezegenleri oluşturan atomlardan meydana gelmektedir. İnsanlar da henüz bu kütlenin sadece yarısını görebilmiş durumda. Evrenin yüzde 23’ü ise esrarengiz “karanlık madde”den oluşuyor. Karanlık maddenin var olduğunu gözlemleyebildiğimiz gezegenler üzerinde oluşturduğu çekim gücü sayesinde biliyoruz.

Evrenin yüzde 73’ü ise karanlık enerjiden oluşuyor. Henüz 1998’de keşfedilen bu enerji, tüm uzayı dolduruyor ve itici çekim kuvvetine sahip. Eğer geride kalan yüzde 98’lik bilinmeyen alanın ne olduğunu keşfedebilirseniz, büyük olasılıkla Nobel Ödülü’nün sahibi olacaksınız.

Evren Hakkında Bilmediğiniz 10 Enteresan Gerçek

Bilim adamları hala evren üzerine çalışmalarına devam ediyor ve her geçen gün sürekli büyümekte olan sonsuz evren hakkında yeni bilgi ve gerçekleri ortaya çıkartıyorlar. Günlük hayatınızda kullanmayacağınız ancak öğrenince de çılgınca şaşıracağınız, evren hakkındaki 10 enteresan gerçeği sizlerle paylaşıyorum.

1 – Evrende Milyarlarca Galaksi Var



Evren milyarlarca galaksiden oluşuyor. Eğer sizin için bu yeterli değilse, her galaksinin de kendine milyarlarca yıldızı bulunduğunu ekleyelim. Bu da yaklaşık olarak 10 milyar trilyon yıldızın evrende var olduğu anlamına geliyor. Tabii ki bu da, henüz keşfedilen evren için geçerli. Eğer bunu rakamlarla yazacak olursak 10,000,000,000,000,000,000,000 yıldız evrenimizde bulunuyor diyebiliriz. Hala daha evrende yalnız insanoğlu bulunuyor diye düşünüyorsanız, bir daha düşünmenizde fayda var.
2 – Işık hızı saniyede 300.000 metre yol kateder



Işık hızı saniyede 300.000 metre yol katediyor. Eğer bu kadar hızlı bir şekilde hareket edebilseniz bile, dünyamızın içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi’ni geçmeniz 100.000 yıl sürer. O yüzden en iyisi bilim adamları daha iyisini yapana kadar beklemek.
3 – Güneşten ışınları dünyaya 8 dakikada ulaşır




Güneş ışınlarının dünyamıza gelmesi tam 8 dakika sürüyor. Eğer olur da güneş bir gün kararırsa biz bunu ancak 8-9 dakika sonra fark edebileceğiz. Tabii ki olur da güneş kararacak olursa zaten bizim de 8-9 dakikalık bir zamanımız olmayabilir.
4 – Jupiter, güneş sistemimizin süpürgesi



Jüpiter, meteorları ve kuyruklu yıldızları kendine çekerek adeta güneş sistemimizin elektrik süpürgesi görevini yapıyor. Eğer Jüpiter olmasaydı, geçtiğimiz günlerde Rusya’ya düşen meteordan daha sık görebilirdik.
5 – Satürn’ün yoğunluğu sudan az



Satürn’ün yoğunluğu çok ilginç bir şekilde suyun yoğunluğundan azdır. Yani eğer Satürn’ü suyla dolu bir havuzun içine koyabilseydik, gezegen suyun üzerinde bir buz kalıbı gibi yüzerdi.
6 – Jüpiter diğer gezegenlerden ağırdır



Bilinenin aksine, Jüpiter’in ağırlığı Samanyolu Galaksisi’ndeki tüm gezegenlerin ağırlığının toplamından daha ağırdır.
7 – Her saniye bir yıldız yok oluyor



Evrenin herhangi bir yerinde bir yıldız neredeyse tüm gezegeni aydınlatacak şekilde patlıyor. Ölen bu yıldızlar bilim adamlarına yeni çalışma ve gözlem alanları sunuyor.
8 – Kara delikler ölü yıldızların kalıntılarıdır



Kara delikler, ölü yıldızların soğuk kalıntıları olarak bilinirler. O kadar yoğunlardır ki, her ne olursa olsun hatta ışık bile kara deliğinin çekim gücünden kaçamaz.
9 – Kara delikler tüm galaksilerde vardır



Kara delikler evren boyunca tüm galaksilerde bulunur. Hatta bizim de içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’nde de kara delik bulunur.
10 – Yıldızlar boyutlarına göre isimlendirilirler



Astronomlar yıldızlara boyutlarına göre isim verirler. Cüceden, süper deve kadar birçok farklı isim kullanırlar. Süper dev, bizim güneşimizden binlerce kez daha büyük bir yıldıza verilen bir isimdir.
 

hayatt

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
17 Kasım 2016
Mesajlar
42
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Resimler silinmiş ama bilgiler yeterli. Teşekkürler.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst