Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Bilgisayar Mühendisi Mi Olucaksınız ? Bence Bu Ropörtajı Okuyun.>>

Tusunami

Fahri Üye
Fahri Üye
Galatasaray
Katılım
28 Temmuz 2013
Mesajlar
47
Tepkime puanı
9
Puanları
0
Konum
Universe
Web sitesi
www.twitter.com
Selamün Aleyküm Arkadaşlar,

İnternette Gezerken Gördüm Hoşuma Gitti Paylaşmak İStiyorum.

#Bölüm Yanlışsa Değiştirebilirsiniz.



Buyrun O Ropörtaj ;





1-Küçükken hangi mesleği seçmek isterdin?

-Küçükken otobüsçü olmak isterdim.



2-Bilgisayar Mühendisliğinin hayatımızdaki yeri neresi?

-Türkiye şartlarında 2013 yılına bakarsak pek serbest yapılacak bir iş değil. Büyük sektörlerde çalışanlar maaşlı olarak çalışıp kazanabilir. Büyük sektörler küçük çaplı yerleri etkiliyor. Gelişim olarak en azından Türkiye 15 yıl geride diye biliriz. Bunun nedeni yasakların çok olması olabilir. Gelişimde alt yapıyı yapamıyoruz. Yapılamasının sebebi ise insanların uğraştığı şeylerden çabuk pest etmesi sıkılması ya da başarısız olduğunu düşünmeleri sonuç odaklıda işin gelişimi bu şekilde yavaşlıyor. Teknoloji biraz Türkiye’de yavaş ilerliyor. Çok fazla yasak var bu kesin



3-Windows 8 hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Bence Windows 8 Türkiye için erken bir sistem. İnsanlar kullandıklarına alışmadan başka farklı sürümler çıkıyor. Yama yapılması bence uygundur. Türkiyede Gelişim yavaş olduğundan Windows 4 yılda bir versiyona insanları hazırlaması daha doğru olur. Sonuçta Türkiye için geçerli bir durum bu tabi firma kendi ülkesine yönelik atılımlar yapıyor.



4-Bilgisayar Mühendisliğinin iş olanakları denildiği kadar düşük mü?

-Evet sene 2013 sektör berbat firmalar bilgisayar mühendisi aramıyor. Tam tersi bilim adamı arıyor. Nerdeyse mühendislerin %95 i çalışmıyor kendileri internette kendi işlerini yapıyorlar. Bu yüzden çoğu firmada tam bilgiye sahip eleman bulamıyor. herkes kendi işini kendisi yapma yönünde.



5-Bilgisayar Mühendisliğini başkalarına önerir misiniz?

-Donanımı önermem. Türkiye’de iş olanağı yok, âmâ web üzerine olabilir ama çok iyi derecede programlama bilmek gerekir. Sonuçta web işin de ekip işi büyük projelerde ekip işi ile ortaya çıkar. Piyasa hafif haraketli çok rakip olsa da iş çıkar.

+Donanım hariç önerir misiniz?

-Web yazılım öneririm. İleriye donuk iş cıkar. Gerisini önermem, çünkü çok gerideyiz. Şuan ne olacağımız belli değil.



6-Yaptığınız işi anlatır mısınız?

-Benim dalım asıl donanım, ama insanlar neye yöneliyorsa biz onu yapmaya calışıyoruz. Teknolojinin sağı solu belli olmuyor. Bilgisayar dediğimizde bir çok şeyi bilmek lazım yoksa piyasada iş çıkmaz. Benim yaptığım genelde web üzerine video kayıt montaj animasyon yapımı ses kayıt montaj görüntü tasarımları benzeri şeyler... Aslında işin doğrusu hangimiz kendi mesleğimizi yapabiliyor ki? Ne bulduysak ona yönelmeye çalışıyoruz açıkça konuşmak gerekirse benim bir çok dalda bir çok bilgim var. Onları birleştirerek bir şeyler ortaya çıkarıyorum. Yaptığım iş bu...



7-Türkiye'deki bilgisayar eğitimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yeterli mi?

-Kesinlikle eğitim diye bir şey yok. İnsanlar hiç bir şey bilmiyor ve insanlar çok korkuyor. Bir yere üye olmaktan korkmuş durumdalar ya da sitelerimiz var. İnsanlar üye olamıyor çünkü insanlarda araştırma yok. Okuma diye hiç bir şey yok. Hatanın nerden kaynaklandığını kişi okumuyor. Türkçe içerikli bir siteye Türkçe bilmeyen bir yabancı üye oluyor Türkçe bilen bir kişi üye olamadığından yakınıyor bunları uzun testlerimiz sonucu görüyoruz genelde insanlara yönelik değişimler yapmak zorunda kalıyoruz. Bir web sitesininin üye olma panelini 70 defa değiştirdiğimi bilirim. Hemen vazgeçiyorlar. İnsanlar öğrenmek istemiyor uğraşma diye bir şey yok çaba yok hemen kazanayım olayı hızlı para nasıl kazanırım gibi mantıklar hakim böle bir inatlık var şuan bunu aşarsak belki bir şeyler olabilir.



8-Bilgisayar Mühendisliği okumak isteyenler için hangi Üniversiteyi önerirsiniz?

-Bu soruya doğru bir yanıt veremem. İnsanların coğu diploma için okuyor. Eğitimi almak için okumuyor. Bu yüzden üniversite fark etmez diye düşünüyorum. Öğrendikten sonra bilgide varsa her yerde iş var

+Siz İstanbul Üniversitesi mezunusunuz değil mi?

-Evet

+Aldığınız eğitimden memnun musunuz?

-Sonuçta bilgisayar işi diğer mühendisliklerin bir çoğundan farklı örnek olarak gıda mühendisliğinden farklı çünkü çok fazla hızlı gelişen bir dünyadayız. Teknoloji geliştikçe eğitim durumu da değişiyor. Ana birkaç temel yapı hariç Benim aldığım eğitim mezun oldum sene orda kaldı. Şimdiki daha farklı yani açıkça söylemek gerekirse teknoloji geliştikçe eğitim durumu da birkaç ana temel şeyler haricinde değişir bilgisayar işi bu şekilde değişim odaklıdır.





9-Neden bilgisayar mühendisi oldunuz?

-Hiç bir fikrim yok. Kesin odaklı bir hedefim yoktu. Küçükken 12 yaşında bilgisayarım oldu ordan gelen heves



10-Bu işi yapabilmek için nasıl bir eğitim gerekiyor ?

-Valla bu işi doğru iyi bir şekilde yapmak için teknolojide bir çok dalda bilgi lazım. Bir çok olayın bütünlemesi ile oluşuyor. Onları siz karar veriyorsunuz.



11-Türkiye'de bilgisayar bilgisi olan insan sayısı sizce yeterli mi?

-Hayır çok az bu çok kötü bir durum bu nasıl aşılır bilinmez. Yasak var yasaklar interneti çöpe çevirdi. Bu yasaklar bitmezse daha çok gerileyecek teknoloji. Birde Bizim milletimizde ihbar etme birbirini şikayet etme fesatlık birbirini çekememe ve kıskançlık gibi şeyler olduğunca teknoloji doğru dürüst gelişmez. İnsanlarda bir şey öğrenemez



12-Sizce geleceğin mesleği hangisi?

-Geleceğin mesleği tıp dallarında olduğunu düşünüyorum. Otomotiv de iyi gidiyor.



13-İşinizden hiç nefret ettiğiniz oldu mu ?

-Hayır, zevk alıyorum işimde çok seviyorum. İşimizde para kazanmasakta şuan benim için eğlenceli.



14-Bilgisayar Mühendisliğinin ne gibi güzel yanları var?

-Bu işi yapabiliyorsan güzel, ama diploma için okuduysan o mesleği saklamak zorunda kalırsın .Ama işi biliyorsan meydandasın ve prestijsin çünkü herkesin işi değil bilgisayar teknoloji mühendislik...



15-Bilgisayar Mühendisleri halk arasında nasıl karşılanıyor?

-İşte bu sorun. Hele ki web işindeysen biri sana benim şifrem çalındı diyebilir herkesin aklı bu tarafa kayıyor nedense



16-Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?

-Genelde birlgisayar işi yapanların %80 sosyal aktivitesi normal hayatta pek olamıyor Her zaman bilgisayar başındayım. Hiç boş zamanım olmadı yada uykumda oldu. Hep işimle haşır neşirim. Başka bir şey düşünmem.



17-Bilgisayar Mühendisi denince akla genellikle Hackerlar geliyor sizce bu doğru mu?

-Hayır yanlış okumuş bilgili kendini bilen bir insan o işleri yapmaz yaparsa bile istisnalar var Onlar da büyük korsanlıklar peşindedir ancak küçük çaplı bu işleri yapanların coğu teknoloji namına bilgi sahibi olmayan insanlardır ve cahil insanlardır.



18-Bu mesleği seçmenizde çevrenizin etkisi oldu mu?

-Evet 12 yaşında bilgisayarım oldu. Kardeşim almıştı o zamandan gelen bir heves var. Sanırım o zamandan bu zamana kadar işte bu işteyiz.



19-Bilgisayar Mühendisliğinin maaşları ne düzeyde?

-O değişiyor tam piyasadan bilgim yok, ama en düşük 3000 tlden aşağıya çalışanı da düşünmüyorum.



20-Bilgisayar Mühendisliği için niçin sayısalının iyi olması gerekir?

-Şimdi şöyle anlatayım. Herşey bu işte matematiğin hesaplamanın üzerine kurulmuş. Hesaplamada yanlışlık yaparsan iş doğru sonuca varmaz yani doğru hesaplama doğru mantık doğru bilgi o yüzden sayısal ağırlıklı...



21-Bilgisayar Mühendisi olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

-Doktor olmak isterdim. Herhangi bir uygun dalı tabi ki.



22-Hiç keşke bilgisayar mühendisi olmasaydım dediğiniz oldu mu?

-Şuan yok olmadı. İlerde de olmaz herhalde...



23-Bazı insanların en basit bilgisayar işlerini bile yapamaması size nasıl yansıyor ve neler hissediyorsunuz?

-Bu işte çok kötü bir durum bir önceki maddede belirttiğim gibi çıkacak hataları sorunları yazsak bile kişiler dikkat etmiyor, bakmayabiliyor. Bu tabi ki canımızı sıkıyor.



24-Üniversitede okumaya başlama dan önce programlama vb. işler yapıyor muydunuz?

-Evet bir cok şey yapıyordum.Şimdi onları anlatmam cok yanlış olur.Teknoloji geliştiğinden onlar cok geride kaldı. İşlevsiz şuan...



25-Bilgisayar Mühendisi olduğunuza pişman mısınız?

-Hayır



26-Bilgisayar Mühendisi olmak isteyenlere ne önerirsiniz?

-Bu işi yapmak istiyorlarsa bu işe girsinler. Onun dışında farklı meslekleri seçsinler ama piyasada çok güçlü rakipleri olucak. Bunu da söyleyebilirim.



27-Sizi en çok ne tür sorular sinir eder?

-Bilgisayar sektörü çok hız gerektiren bir iş zaman vakit demek hızlı ve Çabuk olamadığımda sinirlenirim. Kayıp yaşayabiliyoruz o zaman.



28-En popüler kodlama dilleri nelerdir?

-C++,Java,PHP,C#,Visual Basic,C,Python delphi



29-Türkiye'de bilgisayar mühendislerinin iş bulması için en az hangi dilleri bilmesi gerekir?

-Firmalar da genelde Delphi C++ ve Visual Basic SQL,web işinde ise,PHP,Java,Javascript,Shell bilmesi gerekli en azından...

+Hepsini mi bilmesi gerekiyor?

-Evet hepsi bir bütün oluşturur. Bunları eğer bilmiyorsa ekip halinde hareket edecek.



30-Grafikerler bilgisayar mühendisi sayılır mı?

-Grafik ana bir dal herkesin bilmesi gerekli bir bütünlemenin temel yapısıdır sadece... Yani bilgisayar mühendisi sayılmaz.



31-Fırsatınız olsa yurtdışında çalışır mıydınız?

-Sonuçta işimiz gereği teknolojik açıdan yurt dışı daha iyi imkanlara sahip .İş olanaklar iyi tabi neden olmasın.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst