Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Bilgisayar Derslerimiz Part #1 - ~|Microsoft|~

Tusunami

Fahri Üye
Fahri Üye
Galatasaray
Katılım
28 Temmuz 2013
Mesajlar
47
Tepkime puanı
9
Puanları
0
Konum
Universe
Web sitesi
www.twitter.com
Sevgili Öğrenci,

Günümüz bilgisayar teknolojisi içerisinde hem dış donanım birimlerinin çeşidi artmakta hem de mevcut dıi donanım birimlerinin gerek hız, gerek işlevsellik gibi pek çok özelliklerinde gelişmeler meydana gelmektedir.

Dıi donanım birimleri denilince aklımıza ilk gelen monitör, klavye, fare gibi birimlerin dı***290;ında artık günümüz teknolojisinde haricî dvd yazıcı, haricî hard disk, kart okuyucu gibi yeni nesil dış donanım birimleri de kullanılmaktadır. Bu modülde artık standart hâle gelmiş dış donanım birimlerinin yanında yeni nesil dış donanım birimlerine de yer vereceğiz. Bu modülün sonunda dış donanım birimlerinin bilgisayara nasıl bağlanması gerektiği, çalışma teknolojileri gibi temel bilgilere sahip olacaksınız. Ayrıca bu modül aracılığıyla edindiğiniz bilgiler, sizlerin dış donanım birimlerinin gelecekteki gelişmeleri hakkında fikir yürütmenize yardımcı olacaktır



1. Dış Donanım Birimleri



Bilgisayarın doğrudan bir parçası olmayan ancak bilgisayara daha sonradan çeşitli portlar vasıtasıyla bağlanan cihazlara dış donanım birimleri ismini veriyoruz. Klavye, fare, monitör, yazıcı, kart okuyucu gibi donanım birimlerini dış donanım birimlerine örnek olarak verebiliriz.





1.1. Giriş Birimleri

1.1.1. Klavye

Çeşitli menülere erişmek, yazı yazmak, kısa yol tuşlarını kullanmak ve onay kutularında seçim yapmak gibi amaçlarla kullanılan klavye, bilgisayar tarihinin en eski donanım ögelerinden biridir. Öyle ki bilgisayarlarda kullanım kolaylığı sağlayan fare henüz icat edilmemişken klavyeler tek başlarına veri girişi yapmak amacıyla kullanılmaktaydı.





1.1.1.1 Klavyenin Yapısı ve Çalışması

Klavye anahtarlama teknolojisini kullanan yapıya sahiptir. Klavye üzerinde her bir tuş, aslında birer elektriksel anahtardır. Tuşlar, matris düzeninde satır ve sütunlara yayılmış anahtar düzenine sahiptir. Bu anahtarlar kapasitif, mekanik ve kauçuk yapıda olabilir. Bunlardan en çok kullanılan ve ekonomik olan kauçuk yapılardır. Kauçuk yapının altında karbon malzeme iletkenliği sağlamak üzere kullanılır. Her bir anahtarın altında kısa devreye açık iletken yapı vardır. Tuşa basıldığında karbon malzeme aşağı doğru hareket ederek matris yapıyı kısa devre yapar. Tuş bırakıldığında ise kauçuk malzeme eski hâlini alarak karbon iletken yapı, iletken telleri bırakarak kısa devre bozulur.





şekil 1.1: Kauçuk yapıya sahip anahtarın çalışma prensibi

Bu kısa devre matris yapıda bazı kollardan akım geçişine neden olacak ve bu akım klavye devresi tarafından algılanacaktır. Klavye devresi küçük bir bilgisayar gibi davranarak tuşun basıldığı konuma ait kodları sahip olduğu hafızadan (ROM) bularak PS/2 arayüzü üzerinden bilgisayara gönderir. Bu hafıza, tuşlara karşılık gelen kodları (character map) tutar. Klavyeler, tuşa basıldığında bilgisayara kod gönderirken bırakıldıklarında da farklı bir kodu benzer Şekilde bilgisayara gönderirler.



Resim1.1: Klavye devresi



Arkadaşlar Bunlar Benim Dersimde Gördügüm Bilgilerdir.

Bende Sizlerle Paylaşiyorum!

Yarin Sizlerle Başka Konularla Beraber Olacagiz.

Part # 2 Eklenecek Linki
[/b]
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst