Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

qecekondu06

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
3 Ocak 2014
Mesajlar
75
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Ankara
ncelikle bilgisayar donanımları hakkında konusundan
yararlanabilirsiniz, konu hakkındaki sorularınızı bu başlık altından
iletebilirsiniz.

# Laptop Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim ? #


Öncelikle laptopu ne amaçla almak istediğimize karar vermemiz lazım, kullanmayacağınız özelliklere boşu boşuna para vermemek için…

Laptoplar genelde cpu ya göre kategorize ediliyor. Mesela intel işlemciler için i3, i5 ve i7 var. i3 ev kullanıcısı internette gezinen küçük ve orta ölçekli bilgisayar uygulamalarını çalıştırmak içindir.

i5 biraz daha performans isteyen bilgisayarda internette gezinmenin yanı sıra iş yapanlar içindir ve i7 de daha fazla performansa ihtiyaç duyanlar içindir. Ayrıca dizüstü bilgisayarında oyun oynamayı düşünüyorsanız paylaşımsız ekran kartlı bir laptop seçmelisiniz.
Şayet kişi bilgisayarı çok yoğun kullanıyosa bir çok dokümanla aynı anda çalışacak ve çok sayıda program kullanacaksa Ram’i de çok yüksek tutmalı en az 8gb – 16 gb.

Ne amaçla kullanacağına bağlı olarak laptobun boyutuna karar verilmeli. 15.6 inc ler en çok tercih edilen ve ideal olanlar. Sadece internette gezinilecekse laptop yerine tabletlere de bakabilirler. Yalnızca internette gezinmek ise maksat tabletler daha kullanışlı.

Laptoplarda fiyat artı performans değerlendirilmesi yapılması doğru olur. Casper, acer, packard bell gibi markalar fiyat olarak daha uygun olup, ev kullanıcılarının en çok tercih ettiği markalar arasındadır. Daha çok tarz ve kalite isteyenler Sony Vaio markasını tercih edebilir. Piyasada fiyat artı kalie-performans değerlendirmesinde en çok tercih edilen ve tavsiye edilen markalar samsung, asus, toshiba, hp gibi markalar.

Giriş segmenti (ev internet kullanıcısı) 750-1500 tl arası tercih edebilir.
Ancak 1000 TL nin altında satılan laptoplar performans bakımında bazen kullanım esnasında sinirleri bozabilir, mümkün mertebe 1oo0 TL nin altında laptop tercih etmemeye çalışın.

Orta segment (iş+internet-oyun) 1500-2000 tl
Üst segment (yoğun iş+oyun) 2000 tl üzeri

Satış sonrası servis hizmetleri tüketici yasalarınında etkisi ile bir çok markada güzel noktalara geldi diyebiliriz. Sorunlarla her ürün servisinde karşılaşılabilir, bu nedenle servis hizmet kaliteleri tartışılır ve kişiye göre değişir.

Piyasadaki ürünler arasında önerdiğimiz marka samsung.Fiyat artı performans artı kalite artı hizmette en tercih edilebilir marka olduğunu söyleyebiliriz.

SSD disk ten bahsetmedik. Laptopta SSD harddisk performans açısından çok etkilidir. Örneğin laptoplarda çok yüksek dosya boyutlarının tutulması tavsiye edilmiyor (yani filmler mp3 ler gb larca dosya arşivini taşınabilir harddisklerde veya DVD lerde tutabilirsiniz.)

Yani harddisk kapasitesi burada çok önemli değil önemli olan harddiskin hızı, kesinlikle 1tb normal hdd li laptop yerine 250 gb ssd li laptop kat kat daha iyidir.

Ekstra olarak bir çok laptopta, webcam, bluettoth, kart okuyucu dahili olarak bir çoğunda var ve kullanışlı oluyor.

Ayrıca şu saatten sonra laptobun ağırlığıda önemli. Çünkü o laptobu omuzumuzda taşıyacak olan bizleriz. Hafif laptop tercih edilebilir.

Laptopların özellikleri internetten incelenmeli, sonra teknoloji marketlere gidilerek yerinde inceleme yapılmalı daha sonrasında bir üründe karar kılındığında o ürün için internet üzerinden farklı firmalarda fiyat araştırması yapılabilir internete özel kampanyalar olabiliyor, bazı ürünler mağazaya göre internet sitesinde daha uygun fiyata sunulabiliyor.

Satın alınırken bilinen güvenilir satıcılar mağazalar tercih edilmeli.

###############
İŞLEMCİ


Bilgisayarın beyni: Dizüstü bilgisayarın stilini, pil ömrünü, tepki hızını ve ağırlığını belirlemede önemli rol oynadığı için doğru işlemciyi seçmek önemlidir. İşlemci ayrıca bilgisayarınızın ne kadar hızlı çalıştığını ve işlemlerinize ayak uydurduğunu belirler. İşlemcinin fiyatı yükseldikçe performansı da artar. Ne kadar güçlü bir işlemciye gereksinim duyacağınızı, bilgisayarınızı kullanma amacınız belirler. Yeni dizüstü bilgisayarınızın içindeki işlemciyi belirlemek için aşağıdakileri dikkate alabilirsiniz

Yazı yazma, internette gezme ve basit DVD oynatmayı sağlayacak olan temel, giriş-seviyesi bir sisteme ihtiyaç duyuyorsanız Intel Core i3 veya muadili bir işlemci yeterli görünüyor.

İnternette gezinmenin yanı sıra aynı anda birkaç uygulama kullanıyor, Müzik indirip dinliyor, resim paylaşıyor, blog oluşturuyor ve çevrimiçi video izliyorsanız, Intel Core i5 veya muadili önerilir. Bu işlemciler verimlilik ve çoklu uygulama kullanımı için gerekli olan güç artışını getirir. Öğrenciler de dahil olmak üzere birçok dizüstü bilgisayar kullanıcısına önerilen orta seviye işlemci serisidir.

İleri düzey çoklu kullanım, oyun ve multimedya meraklılarına Intel Core i7 Serisi’ne denk işlemciler öneriliyor. Bu işlemciler en talepkar kullanıcılara benzersiz işleme gücünü sağlar.


PİL (BATARYA) SÜRESİ


Bilgisayarın fişe takılı olmadan, tam şarjlıysa ne kadar süre açık kalabileceği önemlidir. Pil süresini belirleyen belli başlı etkenler arasında işlemci, ekran boyutu ve multimedya kullanım miktarı sayılabilir. Eğer bilgisayarınızı sık sık yanınızda taşıyorsanız pil ömrü dikkat etmeniz gereken başlıca unsurlardandır. Tavsiye edilen en az 2 saat ‘standart kullanım’ sağlayan bir bilgisayar. Enerjinin ne zaman gerekip ne zaman gerekmediğini anlayabilecek akıllı teknolojiye sahip işlemciler faydalı olacak. Pil süresi konusunda daha iştahlıysanız bilgisayarınızı daha büyük bir pille de alabilirsiniz. Ancak daha büyük pilin daha çok ağırlık demek olduğunu unutmayın.


GRAFİK ÖZELLİKLER


Ekranınızda yazı dışında gözüken resim, fotoğraf, pencereler, video ve oyunlar gibi herşeye grafik denir. Eskiden grafik göstermek için ana işlemciden bağımsız bir görüntü kartı ya da işlemci gerekirdi. Ancak artık Intel ve diğer işlemci üreticileri grafik işlemcisini ana işlemcinin içine monte etmeye başladı.

Günümüzde örneğin Intel’in dahili grafik işlemcisi çoğu kullanıcı için yeterli oluyor; blu-ray ya da yüksek çözünürlüklü (HD) videolarını başarılı bir şekilde oynatabiliyor. Daha hızlı işlemciler seçilerek HD video, 3D Blu-Ray ve hatta ‘World of Warcraft’ ve ‘Starcraft 2’ gibi oyunlar da dahil olmak üzere her türlü uygulama çalıştırılabiliyor.Yeni grafik teknolojileri ayrıca dizüstü bilgisayarınızdaki ekranınızı büyük ekran televizyonlara kablosuz olarak aktarmanızı sağlayabiliyor. Ancak, gerçek bir oyunseverseniz ve çok yüksek çözünürlüklerde, yüksek ayrıntılarla oyun performansı istiyorsanız, elbette ana işlemcinin yanı sıra bağımsız grafik kartı da bulunan bir dizüstü bilgisayar alabilirsiniz.


AĞ BAĞLANTISI


Günümüzde çoğu kullanıcı internete kablosuz bağlanmayı tercih ediyor. Bugün çoğu dizüstü bilgisayarda bulunan Wi-Fi özelliği ile Wi-Fi erişim noktalarından ya da evinizdeki Wi-Fi ağından internete bağlanabilirsiniz. Intel® WiMAX 4G (4. Nesil) genişbant mobil erişim teknolojisi ise, çok daha geniş alanları, hatta şehirleri kapsar. WiMAX hizmetinin olduğu bir bölgedeyseniz bulunduğunuz herhangi bir yerden internete bağlanabilirsiniz.

Intel Core tabanlı bazı dizüstü bilgisayarlar da dizüstü ekranındaki görüntüyü kablosuz olarak HD televizyonunuza aktarmanızı sağlayan yeni Wireless Görüntüleme (WiDi) teknolojisine sahip olabilir. Ek bir adaptörle kolaylıkla kurulabilen WiDi, basit bir şekilde video ve multimedya deneyiminin tadını çıkarmanızı sağlar. Dahili Intel Wi-Fi’ı olan bir dizüstü alabilir, bu bilgisayara Intel WiMAX ekleyebilir, böylece heryerden internete bağlanabilirsiniz. Resim ve videoları kolayca TV’de görüntülemek istiyorsanız, Intel WiDi özellikli bir dizüstü tercih edebilirsiniz.


BİLGİSAYAR BELLEĞİ (RAM)


RAM (Random Access Memory – Rastgele Erişimli Bellek), bilgisayarınızın bilgileri kullanım sırasında Hard-Disk’e hiç kaydetmeden ya da kaydetmeden önce geçici olarak hafızasında tutmak için kullandığı bölümüdür. Gigabyte’larla ifade edilen RAM miktarı, özellikle birden çok uygulamayı aynı anda açtığınızda bilgisayarınızın tepkime süresini belirler. Daha çok gigabyte (GB), daha çok geçici hafıza demektir. Temel işlemler için genellikle 1 GB bellek yeterlidir. Birkaç dosya aynı anda açık olacaksa 2 ile 4 GB arası RAM daha önerilir. Video ve fotoğraf işleme, oyunlar için ise 8 GB RAM tercih edebilirsiniz.


VERİ DEPOLAMA


Disk Sürücüleri ve SSD’ler (Katı Hal Sürücü): Dizüstü bilgisayarlar normalde disk sürücü aracılığıyla veri depolar. Geleneksel disk sürücülerde mekanik parçalarla dönen bir disk kullanılır. Bu durum, veri erişim hızı ve güvenilirliği olumsuz etkiler. Bilgisayarınızın performansını yükseltmek için geleneksel disk sürücüsü yerine yeni Intel SSD sürücü teknolojisini koyabilirsiniz. SSD sürücülerde hareketli parça bulunmaz. Bu nedenle daha dayanıklıdırlar, daha az güç tüketirler ve sistem tepkimesini yüzde 56’ya varan oranla hızlandırırlar. SSD ile donatılmış bir dizüstü çok daha hızlı açılıp çok daha hızlı dosya erişimi sağlar.

Daha güvenilir depolama ve daha hızlı tepkimesi olan bir sistem için SSD özelliğine yükseltme olanağı sunan bir dizüstü seçebilir ya da halihazırda Intel SSD ile gelen sistemler tercih edebilirsiniz.


AĞIRLIK


Standart dizüstü bilgisayarlar yaklaşık 2- 3 kg ağırlığındadır. Oyunculuk için tasarlanmış bazı bilgisayarlar 7 kiloya kadar çıkabilirler. Ekran boyutu, işlemci gücü, klavye, disk sürücüleri, pil gibi bileşenler ağırlığı belirleyen unsurlardır. Uygun fiyata hafif bir bilgisayara sahip olmak için bazı işlevlerden vazgeçmek durumunda kalabilirsiniz. Bunun için de yine önceliğinizin hafiflik mi, yoksa yüksek performans ve daha çok özellik mi olduğuna karar vermelisiniz. Evde masaüstü bilgisayarınızın yerini alacak ve sizinle sık seyahat etmeyecekse, dizüstü bilgisayarınızın hafif olması gerekmez. Ama iş, okul, ev ve diğer aktiviteler arasında sizinle birlikte mekik dokuyacaksa, hafiflik sizin için kesinlikle önemli. Öte yandan fiyat konusunda biraz daha esnek davranarak hem hafif hem de tüm özelliklere sahip bir dizüstü bilgisayara da sahip olabilirsiniz.


EKRAN BOYUTU


Dizüstü bilgisayar ekranları çaprazlama bir köşeden ters köşeye genellikle 12 ile 20 inç arasında boyutlara sahiptir. Büyük ekranların çözünürlükleri daha yüksektir; böylece görüntü daha keskin olur. Ancak, büyük ekranlar daha çok yer kaplar, daha ağır olur ve pil ömrünü kısaltır. Dizüstü bilgisayarınızı ağırlıklı olarak film izlemek, oyun oynamak, video işlemek için ya da masaüstünüzün yerine kullanacaksanız büyük ekran tercih edebilirsiniz. Daha temel işlemler için kullanacak ya da sıkça yanınızda taşıyacaksanız daha küçük ve hafif bir ekran tercih etmelisiniz.


KLAVYE VE FARE


Klavyenin boyutu dizüstü bilgisayarın boyutuna bağlıdır. Eğer küçük bir klavyede rahat edemiyorsanız harici bir standart klavye de bağlayabilirsiniz. Dizüstü bilgisayar klavyesinin altında genelde fare görevi gören ‘track pad’ veya ‘iztopu (track ball)’ bulunur. Bazı bilgisayarlarda ikisi birden de bulunabilir. Dizüstü bilgisayar almadan önce, fare işlevi gören bu parçaları deneyip rahatça kullanıp kullanamadığınızı görmelisiniz. Eğer bunları hiçbir şekilde kullanamıyorsanız dizüstü bilgisayarınıza harici olarak kablolu veya kablosuz bir standart fare takabilirsiniz.

[HR][/HR]
# Masaüstü Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim ? #


Daha fazla dayanıklılık, daha fazla depolama alanı ve aksesuvarlara daha kolay erişim isteyen gelenekselci insanlar için masaüstü bilgisayar hala iyi bir seçenek. Masaüstü bilgisayarınızda, makinenin gücüne paralel olarak istediğiniz monitör boyutunu kolayca seçebilir, böylece daha geniş ekran alanına sahip olabilirsiniz.

Masaüstü bilgisayarların olumsuz yanı, herkesin bildiği gibi taşınmalarının zorluğu. Eğer bilgisayarınızı yanınızda taşımanız gerekmiyorsa ve yeterli alana sahipseniz çocuğunuza masaüstü bilgisayar almayı düşünebilirsiniz.


Hangi Windows İşletim Sistemini Tercih Etmeliyim ?


Halihazırda bilgisayarlar için dünün teknolojisi olan ama mevcut yazılım uygulamalarıyla hala fazlasıyla popüler olan Windows XP*, 2007’den bu yana kullanılan Windows Vista ve 2009’da duyurulan ve neredeyse tüm yeni bilgisayarlarda kullanılan Windows 7 gibi çeşitli işletim sistemi seçenekleri bulunuyor.


Günümüzde İyi Sabit Sürücü Boyutu Nedir ?


Konu bilgisayar olunca hiçbir zaman çok fazla sabit disk alanınız olmaz. Çok küçük ve sadece birkaç uygulama ile (ya da müzik ve video gibi özel dosyalar yüklendikten sonra) dolan bir sabit diske sahip olmak istemezsiniz. Bu konuda masaüstü bilgisayarlar en fazla seçeneği sunarlar. Dizüstü bilgisayarlar 640 GB’a kadar çıkabilir.

Netbook’lar 160 GB ile 320 GB arası boyutta kapasite sunar. Bazı istisnalar olsa da, sabit disk boyutu büyüdükçe fiyat artar. Ana kural, alabileceğiniz en yüksek kapasiteli bilgisayarı almaktır. Bütçe kısıtınız varsa ya da kapasiteniz dolarsa da, bir harici disk alarak kapasitenizi artırabilirsiniz.


Ne Kadar RAM’e İhtiyacım Var ?


Çoğu tüketici uygulaması, 2 GB RAM’e ihtiyaç duyar. Belirli bilgisayar işlem ihtiyaçları için eklemeler yapmak isterseniz ekstra para harcamanız gerekebilir. En küçük bilgisayarlar olan netbook’lar 512 MB’tan başlayarak en düşük RAM’i sunarlar ve en fazla 2 GB’a kadar olmak üzere en az yükseltme kapasitesine sahiptirler.

Yine de bu sınıfta bir cihazla yapacaklarınız için bu kapasite yeterlidir. Grafik açısından yoğun programları ya da genel olarak çok fazla uygulama kullanacaksanız daha yüksek RAM tercih edin. Bazı makineler yine de yükseltme için uygun RAM eşlerine ihtiyaç duyabilir. Bu, bir defada her ikisi de aynı boyutta olan iki ayrı kart yerleştirmeniz gerektiği anlamına gelir. Diğer türlü, bilgisayar sadece en büyük RAM kartını tanır.


Ya Oyun Oynamayı Seviyorsak ?


Eğer çocuğunuza bir bilgisayar veriyorsanız, çevrimiçi ya da yüklenen oyunların da hayatına gireceğini kabul edin, bunun için tüm masaüstü ve birçok dizüstü bilgisayarda bulunan GPU’yu, yani grafik işleme birimini göz önüne almalısınız.


Geçen Yılın Modelini ya da Elden Geçirilmiş Bir Cihaz Mı Almalıyım ?

Eski model bilgisayar almak, geçen yılın arabasını almaya benzemez. Arabalar yıldan yıla çok değişmez ve bir arabanın ömrü ona nasıl baktığınıza bağlıdır. Ama sürekli teknolojik gelişmeler nedeniyle bilgisayarların ömrü yaklaşık 3 – 4 yıldır. Yükseltmeler bu ömrü birkaç yıl uzatabilir. Eğer çocuğunuz bilgisayarı sadece okul ödevleri için bir araç olarak kullanıyorsa, bilgisayarı ona liseye ya da üniversiteye kadar yetebilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken, alacağınız bilgisayarın garanti süresidir. Garanti süresinin uzun olması ve sadece el işçiliğini kapsamayan daha geniş bir garantisi olması önemlidir.

Ekran çözünürlüğü: İster netbook, ister dizüstü ister masaüstü bilgisayar olsun, cihazdan bağımsız olarak ekranınızda gördüğünüz şeyler günlük kullanımınız için yeterlidir. (Oyun ya da daha yoğun grafik gerektiren programlar daha fazla ekran çözünürlüğü gerektirebilir) Standart çözünürlüğün dizüstü bilgisayarlarda 1440x900 dolaylarında, masaüstü bilgisayarlarda 1440 x 1080, netbooklarda da 1024x600 olmasını bekleyebilirsiniz.

Ethernet ve kablosuz ağ arayüz kartları: Bir zamanlar internet bağlantısıyla kablosuz bağlantı isteyenlerin tercih ettiği ethernet ve kablosuz ağ kartları günümüzde artık bilgisayarlarla birlikte standart olarak geliyor. Bilgisayarınızda olmasalar bile USB portları aracılığıyla bilgisayarınıza kolayca bağlanabiliyorlar.

Ekstra USB portları: Kablosuz klavye, mouse ve yazıcı erişiminin sağlanabildiği günümüzde bilgisayarınızda 6 port olması gerekmiyor. Birçok dizüstü bilgisayar ve netbook’un zaten 2 ya da 3’ten fazla portu bulunmuyor. Eğer daha fazla porta ihtiyacınız olursa, istediğiniz zaman bir USB hub’ı edinebilirsiniz.

Firewire, RCA, telefon ve Ethernet erişim portları: RCA portları dışındakiler, 2007’den sonra üretilen dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarla birlikte standart olarak geliyor. Ama kablosuz erişim ve çevirmeli bağlantının ortadan kalkmasıyla birlikte yakın zamanda tüm bu birimler demode olacak. Bazı üreticiler şimdiden yeni modellerine Firewire girişi koymaya başladılar bile.

RAM genişletme yuvaları: Her ne kadar bazı sınırlamalar olsa da, günümüzde her bilgisayar sanal olarak hafızayı genişletebilme yeteneği ile birlikte geliyor.

Web kamerası: Kamera da artık bilgisayarlarla, hatta bazı netbook’larla birlikte standart gelen bir özellik. Ancak dahili kameraların çoğunun 3 megapiksel dolaylarında, yani göreceli olarak düşük çözünürlüğe sahip olduğunu unutmayın. Bu yüzden isterseniz daha yüksek çözünürlüklü harici kameraları tercih edebilirsiniz.
 

samet

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
20 Mart 2014
Mesajlar
26
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Teşekkürler sabite alınmalı kesinlikle
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst