Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Alev kahramanları göreve hazır

Siyah

Fahri Üye
Fahri Üye
Katılım
5 Haziran 2014
Mesajlar
6,948
Tepkime puanı
8
Puanları
1
Konum
Osmanlı
İhmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan orman yangınlarında her yıl binlerce hektar alan kül oluyor. Orman varlığını korumak adına sıcak döşeklerini terkeden orman işçileri, yılın altı ayını dağda geçiriyor. Ailelerini arkalarında bırakan işçiler, yangınları söndürmek için canlarını dişlerine takıp alevlerle mücadele ediyor. Kimi zaman kül olan ormanların arkasından gözyaşı dökerken kimi zaman da kurtardıkları bir ağaç için seviniyorlar. Orman yangınlarıyla mücadeleyi vatan savunması olarak gören bu yılmaz savaşçılar, her yangını cephe savaşı olarak görüyor. Kış sezonunda yangınlara teorik ve pratik olarak hazırlanan orman işçileri, yazın da uygulamaya geçiyor. Muğla'da görev yapan bin 400 alev kahramanı, yangınlara karşı hazırlıklarını tamamladı. Teknoloji ve araç filosunu yenileyen Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, bu yıl kara ve hava araçlarının hareketini anlık olarak takip edebilecek.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü görevine yeni başlayan Mustafa Kara, yangın sezonu öncesinde Ula Helikopter Pisti'nde basın mensuplarıyla biraraya geldi. Orman yangınlarıyla hem havadan hem de karadan teknolojinin son imkânlarını kullanarak mücadele ettiklerini belirten Kara, bunda bin 400 işçi, beş helikopter, iki amfibik uçak, 89 arazöz, 107 sincap motorize ve 50 ilk müdahale aracı kullanıldığını söyledi. Son 10 yıllık verilerine göre yılda ortalama 317 yangın çıktığını kaldederek, "Yangınlarda ortalama 863 hektar alan zarar görmekte. Yangınların yüzde 56'sı ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 17'si kasıt, yüzde 27'si yıldırımdan meydana gelmekte. 2013 yılında çıkan 395 yangında, 971 hektar alan zarar gördü. Yangınların yüzde 65'i, 11.00-19.00 saatleri arasında çıkmaktadır." dedi. Orman Bölge Müdürü Kara, hava ve kara araçlarıyla ziraat alanlarındaki yangınlara da müdahale ettiklerini, geçen yıl 460 yangında bin 25 hektar alanın zarar gördüğünü, bu yıl şimdiye kadar 64 orman yangını çıktığını ve 22 hektar alanın zarar gördüğünü kaydetti.
Mustafa Kara, Muğla'da "duman avcıları" olarak tabir edilen kameraların, 15 yangın gözetleme kulesinde bilgisayarlı uzaktan izleme ve dumana duyarlı erken uyarı sisteminin en büyük yardımcıları olduğunu anlattı. Bu yıl yangınlarla mücadele kapsamında Orman Genel Müdürlüğü'nün altı tane yeni helikopter aldığını ifade ederek, "Helikopterler keşif uçuşu yaparken herhangi bir risk gördüğünde bilgiler, yangın yönetim aracına aktaracak. O araçlardan biri de Muğla'da. Bölgemizde çıkan herhangi bir yangını, anında hem genel müdürlüğümüz hem de bölge müdürlüğümüz izleyebilecek. Yangın yönetim araçları, mahaldeki görüntüleri aktaracak." şeklinde konuştu.
Kara, tatil için gelenlerin ve piknikçilerin orman yangınları konusunda daha dikkatli ve hassas olmaları gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Yüzde 68 ormanlarla kaplı Muğla, Türkiye'nin incisi. Türkiye'nin canı olan ormanların korunmasında, ekibimizle tedbirlerimizi almış durumdayız. Ekiplerimiz, 24 saat boyunca tüm kulelerimizle yangınları gözetlemekte ve çıkacak yangınlara müdahale etmek için hazır beklemekte. Ormanlar hepimizin, hep birlikte korumalıyız."
Açıklamanın ardından Ula Helikopter Filosu'nda ekipler, arazöz ve ilk müdahale aracıyla su ve köpük sıkarak yangına müdahale eğitimi yaptı. Tatbikatın ardından Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne tahsis edilen yangın yönetim aracı tanıtılarak, helikopterden aktarılan görüntülerin merkeze ulaşımı anlatıldı. CİHAN
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst