Hızlı Konu Açma

Hızlı Konu Açmak için tıklayınız.

Son Mesajlar

Konulardaki Son Mesajlar

Reklam

Forumda Reklam Vermek İçin Bize Ulaşın

Age Of Empires Online İnceleme

BOMBFACTORY

Uzman Üye
Uzman Üye
Trabzonspor
Katılım
5 Ocak 2014
Mesajlar
3,333
Tepkime puanı
6
Puanları
136
Age of Empires II: The Age of Kings (sıklıkla AGE2, The Age of Kings, "AoE II" veya AoK olarak kısaltılır) - Ensemble Stüdyoları tarafından geliştirilmiş ve Microsoft tarafından da yayımlanmış gerçek zamanlı strateji türünde bir video oyunudur. Age of Empires serisinin ikincisi olan oyun 1999 yılında Microsoft Windows ve Mac OS için satışa çıkartılmıştır. The Conquerors adlı bir eklenti paketi 2000 yılında raflarda boy göstermiştir. 2001'de bir PlayStation 2 sürümü Konami tarafından ve Nintendo DS spinoffu Age of Empires: The Age of Kings ise 2006'da Backbone Entertainment tarafından geliştirilmiştir. Sega Dreamcast port sürümü Konami tarafından iptal edilmiştir.


Orta Çağ'ı konu alan ve oynanılabilir on üç uygarlığı bünyesinde barındıran oyunun amacı, sayesinde ordularını oluşturdukları, kasabalar kurdukları ve nihayetinde düşmanlarını bozguna uğrattıkları kaynakları toplamaktır. Oyuncuyu uzmanlaştırmaya yönelik belirli tarzda hikayelerle desteklenmiş beş adet tarih bazlı kampanya modu vardır. Üç ilave tek oyunculu ve çok oyunculu mod oyuna dahil edilmiştir.


Önceliyle aynı oyun motoru benzer kaynak kodu kullanılmasına rağmen, The Age of Kings’in yapımı beklenenden bir yıl daha uzun sürmüştür, bu nedenle Ensemble Stüdyoları 1998 yılında Age of Empires: The Rise of Rome adlı eklenti paketini piyasaya sürmek zorunda kalmıştır. Tasarım ekibi önceki oyun Age of Empires’ta söz konusu olan kayda değer sorunları çözmeye odaklanmışlar fakat oyunun çıkışında bazı problemlerin kaldığını not düşmüşlerdir.


The Age of Kings eleştirileri ezici bir çoğunlukla olumluydu ve oyun toplu puanlarda başarı kazanmıştır. Yeni özelliklerdeki kayda değer sayının yanında oynanıştaki yenilikler de övgüyle karşılanmıştır. Bazı eleştirmenler birimlerin gösterilişini beğenmemiştir -birimlerin boş ve cansız olarak görüldüğünü öne sürerek—kimi eleştirilerdeyse söz konusu oyun öncüsü Age of Empires ile çok fazla benzerlik taşıdığı yönünde olumsuz yaklaşımlar yapılmıştır. Oyunun çıkmasından üç ay sonra, iki milyon The Age of Kings kopyası alıcı bulmuş, ve yedi ülkede satış çizelgelerinde başı çekmiştir. Oyun birçok ödül kazanırken kendi türünden gelecek oyunlarda önemli ölçüde bir etkisi olmuştur.


Oyuncu farklı özelliklere sahip olan ırklardan birini kontrol ederek güçlü bir medeniyet kurmaya ve karşısındaki oyuncuyu yenmeye ya da verilen bir görevi başarmaya çalışır. Oyuncu medeniyetini geliştirdikçe bir üst zamana geçme olanağı bulur. Her zamanda yeni birimler üretme, yeni binalar inşa etme ve yeni teknolojiler geliştirme hakkı kazanıldığı için zaman atlamak oyunda önemli bir yere sahiptir.


Oyunda sırasıyla Karanlık Zaman (Dark Age), Feodal Zaman (Feudal Age), Kale Zaman (Castle Age) ve İmparatorluk Zaman (Imperial Age) olmak üzere 4 çağ bulunur.


Yeni bina inşa edebilen ve harita üzerinde bulunan kaynakları (yiyecek, odun, altın, taş) toplayabilen köylüler, sahip olunması gereken güçlü bir ekonominin temelini oluşturur.


Binaları ve köylüleri koruyabilmek veya düşmanı yok etmek için askerlere ihtiyaç vardır. Oyunda süvari, atlı/yaya okçu, kılıçlı/ kargılı piyade gibi farklı asker sınıflarının bulunması ve her sınıfın farklı özelliklere sahip olması ordudaki asker dengesinin iyi ayarlamasını zorunlu kılar. Bunların yanında her askerin farklı miktarlarda kaynak karşılığında üretilebiliyor olması asker tercihini önemli ölçüde etkilemektedir.


Belirli miktar kaynak karşılığında yapılan geliştirmeler askerlerin çatışmalardaki üstünlüğünü ve köylülerin çalışma kapasitelerini artırdığı için oyunda önem verilmesi gereken bir diğer unsurdur.


Değişkenlerinin fazlalığı, yaşanmış olayları konu alması ve gerek ırklar gerekse askerler arasındaki dengenin "büyük ölçüde" sağlanmış olması nedeniyle oyun geniş kitleler tarafından beğenilmiş ve uzunca bir süre en iyi strateji oyunu olarak kabul edilmiştir.










Oyunda güçlü ve zayıf yönleri bulunan, eşsiz bazı teknolojilere veya askere sahip olan ve kendi dillerinde konuşan 13 gerçek ırk bulunmaktadır. İnşa edilen binaların mimarî özellikleri de ırklara göre değişmektedir. Mimarî tarza göre ırklar dört gruba ayrılırlar:
* Britonlar (Britons)
* Keltler (Celts)
* Fransızlar (Franks)
* Gotlar (Goths)
* Tötonlar (Teutons)
* Vikingler (Vikings)
* Çinliler (Chinese)
* Japonlar (Japanese)
* Moğollar (Mongols)
* Bizans (Byzantines)
* İran (Persians)
* Sarazenler (Saracens)
* Türkler (Turks)


Standard Game menüsünde 3 seçenek bulunmaktadır:


* Random Map (Rasgele Harita): Oyun bir Şehir Merkezi (Town Center) bir atlı ve 3 (Çinlilerde 6) işçiyle başlar. Amaç diğer oyuncunun medeniyetini yıkmaktır.
* Regicide (Kral Öldürme): Rasgele Harita'dan farklı olarak oyun daha fazla işçi, bir kale (castle) ve bir de kral (king) ile başlar. Amaç karşı tarafın kralını öldürmektir.
* Death Match (Ölüm Maçı): Rasgele Harita'dan farklı olarak oyun çok büyük bir kaynak stoğuyla başlar. Amaç aynıdır.
 

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst